Texturní parametry hovězího masa v závislosti na kategorii těla jatečného skotu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870479" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870479 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Texturní parametry hovězího masa v závislosti na kategorii těla jatečného skotu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo zhodnotit texturu (Analýza texturního profilu) a Warner-Bratzler test) a chemické parametry (sušina, tuk, kolagen a čisté bílkoviny) ve čtyřech kategoriích skotu. Skot pocházel z malochovů a velkochovů. Texturní parametry: tvrdost,soudržnost a Warner-Bratzlerova střižní síla, a chemické parametry byly stanoveny v M. gluteus medius. V kategorii mladých býků z malochovů byl zjištěn nejnižší obsah sušiny a tuku. Maso z krav z malochovů bylo méně křehké než maso z mladých býků a býků. V kategorii mladých býků z velkochovů byl zjištěn nejnižší obsah sušiny. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v tvrdosti mezi kategorie skotu. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi krávami a býky při hodnocení maximální hodnoty střižní síly. Zjistili jsme statisticky významné rozdíly v textuře pouze mezi býky v porovnání malochovu a velkochovu.
Název v anglickém jazyce
Beef meat texture parameters influenced by cattle category
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate texture (Texture profile analysis and Warner-Bratzler shear force test) and chemical parameters (dry matter, fat, collagen and pure protein) in four categories of cattle. Cattle came from small-scale farm and large-scale farm. Texture parameters hardness, cohesiveness and shear force and chemical parameters were determined in M. gluteus medius. The category of young bulls from small-scale farm had the lowest amount of dry matter and fat. Meat from cows from small-scale farm was less tender than meat from young bulls and bulls. The category of young bulls from large-scale farm had the lowest amount of dry matter. We did not find statistical differences in hardness TPA between cattle categories. We did not found statistical differences between cows and bulls in shear force. We found statistical differences in texture only between bulls when we compared the scale of farm.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.
ISBN
978-80-8077-231-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
193-196
Název nakladatele
Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
11. 5. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—