Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Texturní parametry hovězího masa v závislosti na kategorii těla jatečného skotu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F11%3A43870479" target="_blank" >RIV/62157124:16270/11:43870479 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Texturní parametry hovězího masa v závislosti na kategorii těla jatečného skotu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo zhodnotit texturu (Analýza texturního profilu) a Warner-Bratzler test) a chemické parametry (sušina, tuk, kolagen a čisté bílkoviny) ve čtyřech kategoriích skotu. Skot pocházel z malochovů a velkochovů. Texturní parametry: tvrdost,soudržnost a Warner-Bratzlerova střižní síla, a chemické parametry byly stanoveny v M. gluteus medius. V kategorii mladých býků z malochovů byl zjištěn nejnižší obsah sušiny a tuku. Maso z krav z malochovů bylo méně křehké než maso z mladých býků a býků. V kategorii mladých býků z velkochovů byl zjištěn nejnižší obsah sušiny. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly v tvrdosti mezi kategorie skotu. Nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi krávami a býky při hodnocení maximální hodnoty střižní síly. Zjistili jsme statisticky významné rozdíly v textuře pouze mezi býky v porovnání malochovu a velkochovu.

  • Název v anglickém jazyce

    Beef meat texture parameters influenced by cattle category

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate texture (Texture profile analysis and Warner-Bratzler shear force test) and chemical parameters (dry matter, fat, collagen and pure protein) in four categories of cattle. Cattle came from small-scale farm and large-scale farm. Texture parameters hardness, cohesiveness and shear force and chemical parameters were determined in M. gluteus medius. The category of young bulls from small-scale farm had the lowest amount of dry matter and fat. Meat from cows from small-scale farm was less tender than meat from young bulls and bulls. The category of young bulls from large-scale farm had the lowest amount of dry matter. We did not find statistical differences in hardness TPA between cattle categories. We did not found statistical differences between cows and bulls in shear force. We found statistical differences in texture only between bulls when we compared the scale of farm.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Hygiena Alimentorum XXXII.

  • ISBN

    978-80-8077-231-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    193-196

  • Název nakladatele

    Štátna veterinárna a potravinárska správa Slovenskej republiky

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    11. 5. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku