Možnosti aplikace prediktivní mikrobiologie v praxi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00006890" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00006890 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti aplikace prediktivní mikrobiologie v praxi
Popis výsledku v původním jazyce
Prediktivní mikrobiologie se v poslední době stává jednou z možností jak nahradit dražší a časově náročnější mikrobiologické rozbory. Modely popisující chování mikroorganismů je možné rozdělit do tří skupin na primární, sekundární a terciální. Primární modely popisují růstové nebo inaktivační diagramy v závislosti na čase. Sekundární modely jsou schopné do kinetiky zahrnout i řadu dalších vlastností okolního prostředí. Terciální modely v sobě zahrnují vlastnosti obou modelů shrnuté do uživatelsky příjemného prediktivního software. V této práci byl používán prediktivní software jednak k posouzení opodstatněnosti některých požadavků vyhlášky 107/2001 Sb. a dále při řešení konkrétních provozních problémů a návrhu možnosti jejich řešení. Predikován byl nárůst mikroorganismů v průběhu skladování surovin pro výrobu paštiky, jejich zpracování a plnění. Pomocí software pak byla určená celková kontaminace díla a maximální doba prodlevy mezi plněním a sterilací.
Název v anglickém jazyce
Application possibilities of predictive microbiology in use
Popis výsledku anglicky
Recently the predictive microbiology is coming into the working experience, especially due to reducing of time money and laboratory work. The models can be divided into three groups: primary, secondary and tertiary. Primary models are the simplest mathematical models describing the change of any system property in a response over time with a characteristic set of parameter values. Secondary models are describing the response of properties in different environmental conditions and tertiary models are turning primary and secondary models into the user-friendly programs. In this work the tertiary model was used to evaluate selected requirements of the public notice No: 107/2001 on hygienic requirements in food service The other example is risk evaluationin the processing of sterilized meat products. The real data obtained in canteen and meat-processing plant were used for the prediction. Results from the food service refer to over strict requirements of the notice. The changes to optimiz
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
4. vědecká konference studentů doktorandského studia
ISBN
80-7305-434-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
150
Strana od-do
87-94
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 6. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—