Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti aplikace prediktivní mikrobiologie v praxi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F02%3A00006890" target="_blank" >RIV/60461373:22330/02:00006890 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti aplikace prediktivní mikrobiologie v praxi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prediktivní mikrobiologie se v poslední době stává jednou z možností jak nahradit dražší a časově náročnější mikrobiologické rozbory. Modely popisující chování mikroorganismů je možné rozdělit do tří skupin na primární, sekundární a terciální. Primární modely popisují růstové nebo inaktivační diagramy v závislosti na čase. Sekundární modely jsou schopné do kinetiky zahrnout i řadu dalších vlastností okolního prostředí. Terciální modely v sobě zahrnují vlastnosti obou modelů shrnuté do uživatelsky příjemného prediktivního software. V této práci byl používán prediktivní software jednak k posouzení opodstatněnosti některých požadavků vyhlášky 107/2001 Sb. a dále při řešení konkrétních provozních problémů a návrhu možnosti jejich řešení. Predikován byl nárůst mikroorganismů v průběhu skladování surovin pro výrobu paštiky, jejich zpracování a plnění. Pomocí software pak byla určená celková kontaminace díla a maximální doba prodlevy mezi plněním a sterilací.

  • Název v anglickém jazyce

    Application possibilities of predictive microbiology in use

  • Popis výsledku anglicky

    Recently the predictive microbiology is coming into the working experience, especially due to reducing of time money and laboratory work. The models can be divided into three groups: primary, secondary and tertiary. Primary models are the simplest mathematical models describing the change of any system property in a response over time with a characteristic set of parameter values. Secondary models are describing the response of properties in different environmental conditions and tertiary models are turning primary and secondary models into the user-friendly programs. In this work the tertiary model was used to evaluate selected requirements of the public notice No: 107/2001 on hygienic requirements in food service The other example is risk evaluationin the processing of sterilized meat products. The real data obtained in canteen and meat-processing plant were used for the prediction. Results from the food service refer to over strict requirements of the notice. The changes to optimiz

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    4. vědecká konference studentů doktorandského studia

  • ISBN

    80-7305-434-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    150

  • Strana od-do

    87-94

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    18. 6. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku