Přídatné látky a masné výrobky, zdroj obav?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915504" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915504 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přídatné látky a masné výrobky, zdroj obav?
Popis výsledku v původním jazyce
Přídatné látky jsou látky přidávané do potravin za nějakým účelem. Mají zcela konkrétní funkční vlastnosti a legislativně je dáno, které lze používat, jaké množství. V průběhu času, jak se vyvíjí vědecké poznání, jsou případně dále regulovány. Existuje jich pestrá škála rozdělená do skupin dle vlastností. Do některých potravin je přidávat nelze, a to z důvodu, že jich není třeba, nebo by sloužily k zakrytí pozměněného základního složení. Masné výrobky, zejména ty mělněné, jsou typickými potravinami, kde se přídatných látek využívá. Dá se říci, že díky požadavkům obchodního segmentu, který reflektuje požadavky konečného spotřebitele, se některé masné výrobky v současné době bez těchto látek neobejdou. Jde sice o volbu spotřebitele, častým problémem ovšem je, pokud zákazník uvedenému složení nerozumí, je odkázán na masově sdílené, a přitom velmi často i nepravdivé informace, a nedokáže tak vyhodnotit jejich význam během rozhodovacího procesu při nákupu.
Název v anglickém jazyce
Additives and meat products, source of concern?
Popis výsledku anglicky
Food additives are substances added to food for any purpose. They have very specific functional properties and their amount is described and legislatively defined. Over time, as scientific knowledge evolves, they may be further regulated. There are a variety of additives divided into groups by attributes. In some food cannot be added, because they are unnecessary or would serve to cover the altered basic composition. Meat products, especially those that are grinded, are typical foods where additives are used. Market requirements reflects the requirements of the final consumer, and are important, that some meat products currently cannot be made without selected additives. Although it is a consumer choice, but common problem is, if the customer does not understand the label. Some information particularly the mass-shared are often false. Thus, many consumers cannot assess their meaning during the purchasing process.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
49-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—