Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přídatné látky a masné výrobky, zdroj obav?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F19%3A43915504" target="_blank" >RIV/62156489:43210/19:43915504 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/" target="_blank" >http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-2-2019/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přídatné látky a masné výrobky, zdroj obav?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídatné látky jsou látky přidávané do potravin za nějakým účelem. Mají zcela konkrétní funkční vlastnosti a legislativně je dáno, které lze používat, jaké množství. V průběhu času, jak se vyvíjí vědecké poznání, jsou případně dále regulovány. Existuje jich pestrá škála rozdělená do skupin dle vlastností. Do některých potravin je přidávat nelze, a to z důvodu, že jich není třeba, nebo by sloužily k zakrytí pozměněného základního složení. Masné výrobky, zejména ty mělněné, jsou typickými potravinami, kde se přídatných látek využívá. Dá se říci, že díky požadavkům obchodního segmentu, který reflektuje požadavky konečného spotřebitele, se některé masné výrobky v současné době bez těchto látek neobejdou. Jde sice o volbu spotřebitele, častým problémem ovšem je, pokud zákazník uvedenému složení nerozumí, je odkázán na masově sdílené, a přitom velmi často i nepravdivé informace, a nedokáže tak vyhodnotit jejich význam během rozhodovacího procesu při nákupu.

  • Název v anglickém jazyce

    Additives and meat products, source of concern?

  • Popis výsledku anglicky

    Food additives are substances added to food for any purpose. They have very specific functional properties and their amount is described and legislatively defined. Over time, as scientific knowledge evolves, they may be further regulated. There are a variety of additives divided into groups by attributes. In some food cannot be added, because they are unnecessary or would serve to cover the altered basic composition. Meat products, especially those that are grinded, are typical foods where additives are used. Market requirements reflects the requirements of the final consumer, and are important, that some meat products currently cannot be made without selected additives. Although it is a consumer choice, but common problem is, if the customer does not understand the label. Some information particularly the mass-shared are often false. Thus, many consumers cannot assess their meaning during the purchasing process.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    49-53

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus