Nové trendy využívání aditivních látek v masné výrobě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F21%3A43879733" target="_blank" >RIV/62157124:16270/21:43879733 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Pozvanky/Pozv%C3%A1nka_Hygiena%20Alimentorum%20XLI_Tatry.pdf" target="_blank" >https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Pozvanky/Pozv%C3%A1nka_Hygiena%20Alimentorum%20XLI_Tatry.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové trendy využívání aditivních látek v masné výrobě
Popis výsledku v původním jazyce
Potravinové přídavné látky (aditiva) za posledních 100 let získaly nepopiratelné zastoupení také ve výrobě masných výrobků. Jejích využití zasahuje kromě bezpečnosti potravin také do technologie výroby. Dnešní požadavky spotřebitelů a nákupních řetězů na masné výrobky jsou těžce splnitelné bez využití přídavných látek. Na druhou stranu ale roste zájem spotřebitelů o masné výrobky bez přídavných látek. Výroba masných výrobků se proto přesouvá do nové oblasti masné výroby, která vyžaduje rozvoj nových poznatků, ale také vytýčení nových rizik spojených s novými trendy výroby. Cílem tohoto příspěvku je shrnutí nových trendů výroby masných výrobků za použití náhrad běžně využívaných přídavných látek prodlužujících dobu spotřeby a zlepšujících jejich technologické vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
New tredns in usage of additives in meat products
Popis výsledku anglicky
The use of food additives has increased significance in the production of meat products over the last 100 years. In addition to food safety, their use also affects production technology. Today's consumer and supermarket demands for meat products are difficult to meet without additives. On the other hand, consumer interest in additive-free meat products is growing. The production of meat products is therefore moving into a new area of meat production. This requires the development of new knowledge but also the identification of new risks associated with new production trends. The aim of this paper is to summarize the new trends in the production of meat products using substitutes for commonly used additives to prolong shelf life and improve their technological properties.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLI: Nové trendy zvyšovania kvality a zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov
ISBN
978-80-8077-733-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
109-114
Název nakladatele
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
23. 11. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—