Application of continuous chromatographic separation in sugar processing
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008362" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008362 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Application of continuous chromatographic separation in sugar processing
Popis výsledku v původním jazyce
The work deals with application of continuous counter-current chromatographic separation station in sugar technology. There are two main targets in this study: (1) Changes in sugar technology: simplification of sugar processing by sucrose crystallizationo from chromatographic extract without any previous demanding chemical processing and (2) higher valorisaton of waste material and intermediates from sugar processing by isolation of high quality substances. The chromatographic pilot plant KCHS-SMB-8 which was developed by the Department of Carbohydrate Chemistry and Technology ICT Prague and the firm MIKROPUR Hradec Kralove, was used for this purpose. The process was focused on separation of various model mixtures of sucrose/salt and sucrose/betain.
Název v anglickém jazyce
Application of continuous chromatographic separation in sugar processing
Popis výsledku anglicky
The work deals with application of continuous counter-current chromatographic separation station in sugar technology. There are two main targets in this study: (1) Changes in sugar technology: simplification of sugar processing by sucrose crystallizationo from chromatographic extract without any previous demanding chemical processing and (2) higher valorisaton of waste material and intermediates from sugar processing by isolation of high quality substances. The chromatographic pilot plant KCHS-SMB-8 which was developed by the Department of Carbohydrate Chemistry and Technology ICT Prague and the firm MIKROPUR Hradec Kralove, was used for this purpose. The process was focused on separation of various model mixtures of sucrose/salt and sucrose/betain.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
100
Strana od-do
509-513
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—