Stanovení intramuskulárního tuku pomocí analýzy obrazu - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008496" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008496 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení intramuskulárního tuku pomocí analýzy obrazu - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Pro rychlé nedestruktivní určení obsahu intramuskulárního tuku byla vyzkoušena analýza obrazu a její výsledky byly porovnány se stanovením tuku klasickou extrakcí podle Soxhleta. V příčném řezu roštěncem (9. hrudní obratel) byl zjišťován podíl tukové a svalové tkáně. V odděleném svalu musculus longissimus lumborum et thoracis byl určován podíl intramuskulárního tuku na základě změření světlých (bílých ploch).Byla zjištěna dobrá korelace mezi těmito dvěma metodami, a to zejména u svalu musculus longissimus lumborum et thoracis. Byly také zkoušeny různé způsoby snímání a nasvětlení měřených objektů i možnosti zpřesnění metody osvětlením ultrafialovým zářením nebo využitím infračerveného snímání videokamerou. Bylo rovněž vyzkoušeno odstranění některých složek světla pomocí zeleného a polarizačního filtru.
Název v anglickém jazyce
Determination of intramuscular fat by video image analysis
Popis výsledku anglicky
Video image analysis was examined for fast non-destructive determination of intramuscular fat content and the obtained results were compared with Soxhlet extraction method. The ratio of adipose and muscle tissue was determined in cross-section of loin (9th thoracic vertebra). In separated muscle longissimus lumborum et thoracis the intramuscular fat content was determined base on measurement of light (white) areas. A good correlation between these two methods was reached, in particular for musculus longissimus lumborum et thoracis. The different ways of imaging and illumination of measured objects and some possibilities of improvement using of ultraviolet radiation or by infrared imaging with camcorder. Elimination of some light components by green andpolarization filter was also examined.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Laboralim. Mezinárodna konferencia o analytických metódach v potravinárstve
ISBN
80-227-1887-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
324-330
Název nakladatele
Vydavatelstvo STU, Bratislava
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Banská Bystrica, SR
Datum konání akce
18. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—