Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení intramuskulárního tuku pomocí analýzy obrazu - sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008496" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008496 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení intramuskulárního tuku pomocí analýzy obrazu - sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro rychlé nedestruktivní určení obsahu intramuskulárního tuku byla vyzkoušena analýza obrazu a její výsledky byly porovnány se stanovením tuku klasickou extrakcí podle Soxhleta. V příčném řezu roštěncem (9. hrudní obratel) byl zjišťován podíl tukové a svalové tkáně. V odděleném svalu musculus longissimus lumborum et thoracis byl určován podíl intramuskulárního tuku na základě změření světlých (bílých ploch).Byla zjištěna dobrá korelace mezi těmito dvěma metodami, a to zejména u svalu musculus longissimus lumborum et thoracis. Byly také zkoušeny různé způsoby snímání a nasvětlení měřených objektů i možnosti zpřesnění metody osvětlením ultrafialovým zářením nebo využitím infračerveného snímání videokamerou. Bylo rovněž vyzkoušeno odstranění některých složek světla pomocí zeleného a polarizačního filtru.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of intramuscular fat by video image analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Video image analysis was examined for fast non-destructive determination of intramuscular fat content and the obtained results were compared with Soxhlet extraction method. The ratio of adipose and muscle tissue was determined in cross-section of loin (9th thoracic vertebra). In separated muscle longissimus lumborum et thoracis the intramuscular fat content was determined base on measurement of light (white) areas. A good correlation between these two methods was reached, in particular for musculus longissimus lumborum et thoracis. The different ways of imaging and illumination of measured objects and some possibilities of improvement using of ultraviolet radiation or by infrared imaging with camcorder. Elimination of some light components by green andpolarization filter was also examined.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Laboralim. Mezinárodna konferencia o analytických metódach v potravinárstve

  • ISBN

    80-227-1887-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    324-330

  • Název nakladatele

    Vydavatelstvo STU, Bratislava

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Banská Bystrica, SR

  • Datum konání akce

    18. 2. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku