Využití analýzy obrazu k hodnocení JUT skotu - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008498" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008498 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití analýzy obrazu k hodnocení JUT skotu - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Objektivní hodnocení jakosti hodnocení hovězího masa a klasifikace jatečně upravených těl vyžaduje nahrazení subjektivního posouzení objektivními metodami. Perspektivní se ukazuje využití biolelektrické impedanční analýzy klasifikace (BIA) /Bohuslávek 2002a,b,c,d/. Při ověřování této metody byl určován podíl vybraných částí hovězích jatečně upravených těl (JUT) a zastoupení tukové tkáně /Pipek et al 2002/. V předchozím sledování byla nalezena korelace mezi obsahem tuku stanoveným klasickou extrakční metodou /Arneth 1996/ a pomocí obrazové analýzy Limitujícím se zde ukázalo nasnímání obrazu masa a s tím související možnost odlišení tukové tkáně od jiných tkání (pojivová tkáň, kosti) i odstranění rušivých vlivů (lesk). Velmi dobré shody při stanovení obsahu intramuskulárního tuku bylo dosaženo u svalu longissimus lumborum et thoracis, naproti tomu při vyhodnocování celých plátků roštěnce (tedy včetně okolní tukové tkáně a dalších svalů) byla shoda nižší, právě vzhledem k obtížné identifi
Název v anglickém jazyce
The use of image analyses for evaluation of carcasses
Popis výsledku anglicky
The methods that could replace the subjective evaluation and classification of beef carcasses were looking for. The suitable method is classification by the bioelectrical impedance /Bohuslávek 2002a,b,c,d/. The proportion of selected parts of beef carcasses and the intramuscular fat content were determined. The correlation between the intramuscular fat content determined by the extraction and video image analysis was found.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
59-62
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—