Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití analýzy obrazu k hodnocení JUT skotu - sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008498" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008498 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití analýzy obrazu k hodnocení JUT skotu - sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Objektivní hodnocení jakosti hodnocení hovězího masa a klasifikace jatečně upravených těl vyžaduje nahrazení subjektivního posouzení objektivními metodami. Perspektivní se ukazuje využití biolelektrické impedanční analýzy klasifikace (BIA) /Bohuslávek 2002a,b,c,d/. Při ověřování této metody byl určován podíl vybraných částí hovězích jatečně upravených těl (JUT) a zastoupení tukové tkáně /Pipek et al 2002/. V předchozím sledování byla nalezena korelace mezi obsahem tuku stanoveným klasickou extrakční metodou /Arneth 1996/ a pomocí obrazové analýzy Limitujícím se zde ukázalo nasnímání obrazu masa a s tím související možnost odlišení tukové tkáně od jiných tkání (pojivová tkáň, kosti) i odstranění rušivých vlivů (lesk). Velmi dobré shody při stanovení obsahu intramuskulárního tuku bylo dosaženo u svalu longissimus lumborum et thoracis, naproti tomu při vyhodnocování celých plátků roštěnce (tedy včetně okolní tukové tkáně a dalších svalů) byla shoda nižší, právě vzhledem k obtížné identifi

  • Název v anglickém jazyce

    The use of image analyses for evaluation of carcasses

  • Popis výsledku anglicky

    The methods that could replace the subjective evaluation and classification of beef carcasses were looking for. The suitable method is classification by the bioelectrical impedance /Bohuslávek 2002a,b,c,d/. The proportion of selected parts of beef carcasses and the intramuscular fat content were determined. The correlation between the intramuscular fat content determined by the extraction and video image analysis was found.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA102%2F01%2F1344" target="_blank" >GA102/01/1344: Elektrické vlastnosti jatečně opracovaných půlek skotu ve vztahu k obsahu a rozdělení tuku v těle</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    59-62

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku