Stanovení vaječného lysozymu v těstovinách metodou CITP-CZE - sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008511" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008511 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení vaječného lysozymu v těstovinách metodou CITP-CZE - sborník
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době se problém falšování potravin rozšířil i do sekce vaječných a bezvaječných výrobků. Za falšování se považuje klamavé označení bezvaječných výrobků za vaječné, případně použití menšího podílu vaječné hmoty než deklaruje výrobce nebo jež určuje zákon. Není-li na výrobku správně uvedeno složení, porušuje výrobce platné zákony, a to zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele. Mezi markery pro zjištění vaječného podílu ve výrobkupatří cholesterol, tuk, mastné kyseliny a obsah fosforu. Metody, které se používají pro stanovení těchto látek jsou obvykle náročné. Cílem této práce bylo tedy nalezení a optimalizace jednodušší metody. Jinou charakteristickou látkou obsaženou ve vejc íchje lysozym. Lysozym je poměrně stabilní bílkovina vaječného bílku, kterou lze využít pro detekci vaječné hmoty v potravinách. Pro stanovení lysozymu byla navržena metoda založená na on-line spojení kapilární izotachoforézy a kapilární zó
Název v anglickém jazyce
Determination of egg lysozyme in pasta by CITP-CZE
Popis výsledku anglicky
An on-line coupled capillary isotachophoresi-capillary zone electrophoresis method for the determination of egg-lysozyme in pasta were described. Developed method were applied on model and commercial samples of pasta.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-6-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
350-353
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—