Imunosondy pro termálně indukované změny ve struktuře syrovátkových proteinů a jejich aplikace na analýzu tepelně zpracovaných mlék
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012803" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012803 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/04:00014771
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Immunoprobes for thermally-induced alterations in whey protein structure and their application to the analysis of thermally-treated milks
Popis výsledku v původním jazyce
Polyclonal antisera have been raised to the whey proteins a-lactalbumin [a-La] and b-lactoglobulin [b-Lg], variants A and B. These antibody preparations have been used to develop enzyme-linked immunosorbent assays (ELISAs) for each of these proteins, which had limits of detection of 13 ng/ml [a-La], 27 ng/ml [b-Lg, variant A], and 20 ng/ml [b-Lg, variant B]. The a-La ELISA did not show any cross-reaction with b-Lg, and neither of the b-Lg ELISAs showed a cross-reactivity with a-La. However, despite thealmost identical sequences of variants A and B of b-Lg, the variant A ELISA had a cross-reactivity of 66% with variant B, whilst the variant B ELISA had a cross-reactivity of more than 200% with variant A. The effect of thermal treatment on the immunoreactivity of purified whey proteins was studied by ELISA and related to changes in secondary and tertiary structure determined using CD and fluorescence spectroscopy. The immunoreactivity of a-La determined by ELISA decreased on heating abo
Název v anglickém jazyce
Immunoprobes for thermally-induced alterations in whey protein structure and their application to the analysis of thermally-treated milks
Popis výsledku anglicky
Polyclonal antisera have been raised to the whey proteins a-lactalbumin [a-La] and b-lactoglobulin [b-Lg], variants A and B. These antibody preparations have been used to develop enzyme-linked immunosorbent assays (ELISAs) for each of these proteins, which had limits of detection of 13 ng/ml [a-La], 27 ng/ml [b-Lg, variant A], and 20 ng/ml [b-Lg, variant B]. The a-La ELISA did not show any cross-reaction with b-Lg, and neither of the b-Lg ELISAs showed a cross-reactivity with a-La. However, despite thealmost identical sequences of variants A and B of b-Lg, the variant A ELISA had a cross-reactivity of 66% with variant B, whilst the variant B ELISA had a cross-reactivity of more than 200% with variant A. The effect of thermal treatment on the immunoreactivity of purified whey proteins was studied by ELISA and related to changes in secondary and tertiary structure determined using CD and fluorescence spectroscopy. The immunoreactivity of a-La determined by ELISA decreased on heating abo
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/OK%20384" target="_blank" >OK 384: Rychlá specifická detekce Listerie monocytogenes pomocí protilátek</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Agricultural Immunology
ISSN
0954-0105
e-ISSN
—
Svazek periodika
15
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
77-91
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—