Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012825" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012825 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv teploty kultivace a použitého substrátu na produkci volných a kapsulárních exopolysacharidů (EPS) bakterií mléčného kvašení jogurtové kultury při fermentaci mléka, syrovátky a permeátu. Pro zakoncentrování exopolysacharidů byla použitaultrafiltrace. Nejnižší produkce EPS byla v permeátu při 35 °C (56 mg/l oproti 111 mg/l v mléce a syrovátce), nejvyšší v mléce při 45°C (220 mg/l). Produkovány byly dvě frakce EPS s rozdílnou molekulovou hmotností (510 a 11 kDa), skládající se převážně zglukosy a galaktosy (v poměru 1:1). Výsledky mikroskopie a chemické analýzy naznačují přítomnost jak kapsulárních tak volných EPS. Použitím ultrafiltrace došlo k přibližně pětinásobnému zahuštění EPS ve fermentovaném permeátu mléka.
Název v anglickém jazyce
Isolation and characterisation of the yoghurt culture exopolysaccharides during the fermentation of the whey and permeate.
Popis výsledku anglicky
The influence of cultivation temperature on free and capsular exopolysaccharides production by yoghurt bacteria was studied during fermentation milk, whey and permeates. Lowest EPS production was in permeate at 35 °C (56 mg/l whilst 111 mg/l of EPS was found in milk and whey). Highest production was in milk at 45 °C. Two main fractions of EPS with the different molecular weight (510 a 11 kDa), consisting predominantly of glucose and galactose (ratio 1:1), have been produced. Microscopy and analytical determinations indicates the occurrence both free and capsular EPS. Material with five time's higher content of EPS has been obtained after an ultrafiltration.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
500
Strana od-do
498-411
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
20. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—