Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012825" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012825 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byl sledován vliv teploty kultivace a použitého substrátu na produkci volných a kapsulárních exopolysacharidů (EPS) bakterií mléčného kvašení jogurtové kultury při fermentaci mléka, syrovátky a permeátu. Pro zakoncentrování exopolysacharidů byla použitaultrafiltrace. Nejnižší produkce EPS byla v permeátu při 35 °C (56 mg/l oproti 111 mg/l v mléce a syrovátce), nejvyšší v mléce při 45°C (220 mg/l). Produkovány byly dvě frakce EPS s rozdílnou molekulovou hmotností (510 a 11 kDa), skládající se převážně zglukosy a galaktosy (v poměru 1:1). Výsledky mikroskopie a chemické analýzy naznačují přítomnost jak kapsulárních tak volných EPS. Použitím ultrafiltrace došlo k přibližně pětinásobnému zahuštění EPS ve fermentovaném permeátu mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation and characterisation of the yoghurt culture exopolysaccharides during the fermentation of the whey and permeate.

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of cultivation temperature on free and capsular exopolysaccharides production by yoghurt bacteria was studied during fermentation milk, whey and permeates. Lowest EPS production was in permeate at 35 °C (56 mg/l whilst 111 mg/l of EPS was found in milk and whey). Highest production was in milk at 45 °C. Two main fractions of EPS with the different molecular weight (510 a 11 kDa), consisting predominantly of glucose and galactose (ratio 1:1), have been produced. Microscopy and analytical determinations indicates the occurrence both free and capsular EPS. Material with five time's higher content of EPS has been obtained after an ultrafiltration.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    500

  • Strana od-do

    498-411

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářského průmyslu

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    20. 5. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku