Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012826" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012826 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Izolace a charakterizace exopolysacharidů jogurtové kultury při fermentaci syrovátky a permeátu.
Popis výsledku v původním jazyce
Byla ověřena možnost využití syrovátky a permeátu po ultrafiltraci mléka jako substrátu pro produkci exopolysacharidů (EPS) bakterií mléčného kvašení jogurtové kultury. EPS byly zakoncentrovány pomocí ultrafiltrace na keramické membráně s porositou 50 kDa. EPS tvořily dvě frakce rozdílné molekulové hmotnosti složené s glukosy a galaktosy. Přídavek koncentrátu EPS neovlivnil průběh tvorby gelu karagenanu, vzniklý gel byl ovšem měkčí a křehčí.
Název v anglickém jazyce
Isolation and characterisation of the yoghurt culture exopolysaccharides produced during the fermentation of whey and permeate.
Popis výsledku anglicky
The possibility of EPS production from permeate and whey has been checked out. Two main fractions of EPS with the different molecular weight, consisting predominantly of glucose and galactose, have been produced. Material with higher content of EPS has been obtained after an ultrafiltration. Using the membrane with higher cut-off (50 kDa) resulted in better process run. Carrageenan gel formation has not been affected by EPS, nevertheless the gel was less firm and more brittle.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek semináře "Mléko a sýry 2004"
ISBN
978-80-86238-42
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
216
Strana od-do
105-108
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—