Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Úloha CH/pi interakcí při vazbě substrátu v ß-galaktosidase z Escherichia coli

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012882" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012882 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Role of CH/pi interactions in substrate binding by Escherichia coli ß-galactosidase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Interactions between carbohydrates and aromatic amino-acid residues are often observed in structures of carbohydrate-protein complexes. They are characterized by an orientation of the pyranose or furanose ring parallel with the aromatic ring of amino-acid residues. An important role in the formation of these complexes is supposed to be played by CH/pi interactions. This paper presents an ab initio quantum chemistry study of CH/pi interactions between beta-galactosidase from E. coli and its substrates and products. The energy stabilizing the interaction between Trp999 residue and substrate bound in the shallow binding mode was calculated at the MP2/6-31+G(d) level as 5.2kcalmol(-1) for the glucose moiety of allolactose, 2.4kcalmol(-1) for the galactosemoiety of allolactose and 5.0kcalmol(-1) for the glucose moiety of lactose. The energy stabilizing the interaction between Trp568 residue and galactose in the deep binding mode was calculated as 2.7kcalmol(-1). Interaction energies at the

  • Název v anglickém jazyce

    Role of CH/pi interactions in substrate binding by Escherichia coli ß-galactosidase

  • Popis výsledku anglicky

    Interactions between carbohydrates and aromatic amino-acid residues are often observed in structures of carbohydrate-protein complexes. They are characterized by an orientation of the pyranose or furanose ring parallel with the aromatic ring of amino-acid residues. An important role in the formation of these complexes is supposed to be played by CH/pi interactions. This paper presents an ab initio quantum chemistry study of CH/pi interactions between beta-galactosidase from E. coli and its substrates and products. The energy stabilizing the interaction between Trp999 residue and substrate bound in the shallow binding mode was calculated at the MP2/6-31+G(d) level as 5.2kcalmol(-1) for the glucose moiety of allolactose, 2.4kcalmol(-1) for the galactosemoiety of allolactose and 5.0kcalmol(-1) for the glucose moiety of lactose. The energy stabilizing the interaction between Trp568 residue and galactose in the deep binding mode was calculated as 2.7kcalmol(-1). Interaction energies at the

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA204%2F02%2F0843" target="_blank" >GA204/02/0843: Komplexní studium chladového přizpůsobení enzymů na molekulární úrovni a jejich uplatnění v biotechnologických procesech</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Research

  • ISSN

    0008-6215

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    339

  • Číslo periodika v rámci svazku

    13

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    2275-2280

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus