Úloha CH/pi interakcí při vazbě substrátu v ß-galaktosidase z Escherichia coli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012882" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012882 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Role of CH/pi interactions in substrate binding by Escherichia coli ß-galactosidase
Popis výsledku v původním jazyce
Interactions between carbohydrates and aromatic amino-acid residues are often observed in structures of carbohydrate-protein complexes. They are characterized by an orientation of the pyranose or furanose ring parallel with the aromatic ring of amino-acid residues. An important role in the formation of these complexes is supposed to be played by CH/pi interactions. This paper presents an ab initio quantum chemistry study of CH/pi interactions between beta-galactosidase from E. coli and its substrates and products. The energy stabilizing the interaction between Trp999 residue and substrate bound in the shallow binding mode was calculated at the MP2/6-31+G(d) level as 5.2kcalmol(-1) for the glucose moiety of allolactose, 2.4kcalmol(-1) for the galactosemoiety of allolactose and 5.0kcalmol(-1) for the glucose moiety of lactose. The energy stabilizing the interaction between Trp568 residue and galactose in the deep binding mode was calculated as 2.7kcalmol(-1). Interaction energies at the
Název v anglickém jazyce
Role of CH/pi interactions in substrate binding by Escherichia coli ß-galactosidase
Popis výsledku anglicky
Interactions between carbohydrates and aromatic amino-acid residues are often observed in structures of carbohydrate-protein complexes. They are characterized by an orientation of the pyranose or furanose ring parallel with the aromatic ring of amino-acid residues. An important role in the formation of these complexes is supposed to be played by CH/pi interactions. This paper presents an ab initio quantum chemistry study of CH/pi interactions between beta-galactosidase from E. coli and its substrates and products. The energy stabilizing the interaction between Trp999 residue and substrate bound in the shallow binding mode was calculated at the MP2/6-31+G(d) level as 5.2kcalmol(-1) for the glucose moiety of allolactose, 2.4kcalmol(-1) for the galactosemoiety of allolactose and 5.0kcalmol(-1) for the glucose moiety of lactose. The energy stabilizing the interaction between Trp568 residue and galactose in the deep binding mode was calculated as 2.7kcalmol(-1). Interaction energies at the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA204%2F02%2F0843" target="_blank" >GA204/02/0843: Komplexní studium chladového přizpůsobení enzymů na molekulární úrovni a jejich uplatnění v biotechnologických procesech</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Research
ISSN
0008-6215
e-ISSN
—
Svazek periodika
339
Číslo periodika v rámci svazku
13
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
2275-2280
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—