Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus kvasinek. I. Metabolismus sacharidů tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012886" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012886 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus kvasinek. I. Metabolismus sacharidů tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metabolická aktivita tří kmenů pivovarských kvasinek (č.2, 7 a 95 získané ze sbírky pivovarských kvasinek Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Česká republika) byla studována ve vztahu k využití hlavních sacharidů mladiny maltosy, glukosy a fruktosy.Zkouška byla provedena v poloprovozním měřítku při 13°C s použitím mladiny o původní koncentraci extraktu 12% kde ječný slad byl částečně nahrazen nesladovaným ječmenem. Kmeny č.2 a 95 vykazovaly nižší citlivost ke glukose, exponenciální fáze utilizace glukosy začínala při 45% (kmen č.2) a 55.7% (kmen č.95) zbytkové koncentrace glukosy v mladině. Kmen č.7 vykazoval nejkratší a nejrychlejší, kmen č.95 nejdelší lineární fázi utilizace maltosy.

  • Název v anglickém jazyce

    Wort sugars uptake rate and cell cycle of brewing yeast. Part 1. Wort sugars metabolism of three brewing yeast strains during a pilot plant fermentation.

  • Popis výsledku anglicky

    Metabolic activity of 3 strains of lager yeasts (No. 2, 7 and 95 obtained from the Culture Collection of Brewing Yeasts, Research Institute of Brewing & Malting in Prague, Czech Republic) was studied in relation to utilisation of the main wort sugars, glucose, maltose and fructose. The trial was conducted in a pilot scale fermentor at 13°C using worts of original gravity 12% with grist partly substituted by unmalted barley. Strain no. 2 and 95 exhibited lower sensitivity to glucose; exponential phase ofmaltose utilisation started at 45% (strain no. 2) and 55.7% (strain no. 95) of residual glucose level in worts. Strain no. 7 showed the shortest and the fastest and strain no. 95 the longest linear phase of maltose utilisation. Results indicated that fructose was fermented slower and to a lower degree than glucose and maltose.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    126-129

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus