Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus kvasinek. I. Metabolismus sacharidů tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012886" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012886 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus kvasinek. I. Metabolismus sacharidů tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení.
Popis výsledku v původním jazyce
Metabolická aktivita tří kmenů pivovarských kvasinek (č.2, 7 a 95 získané ze sbírky pivovarských kvasinek Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, Česká republika) byla studována ve vztahu k využití hlavních sacharidů mladiny maltosy, glukosy a fruktosy.Zkouška byla provedena v poloprovozním měřítku při 13°C s použitím mladiny o původní koncentraci extraktu 12% kde ječný slad byl částečně nahrazen nesladovaným ječmenem. Kmeny č.2 a 95 vykazovaly nižší citlivost ke glukose, exponenciální fáze utilizace glukosy začínala při 45% (kmen č.2) a 55.7% (kmen č.95) zbytkové koncentrace glukosy v mladině. Kmen č.7 vykazoval nejkratší a nejrychlejší, kmen č.95 nejdelší lineární fázi utilizace maltosy.
Název v anglickém jazyce
Wort sugars uptake rate and cell cycle of brewing yeast. Part 1. Wort sugars metabolism of three brewing yeast strains during a pilot plant fermentation.
Popis výsledku anglicky
Metabolic activity of 3 strains of lager yeasts (No. 2, 7 and 95 obtained from the Culture Collection of Brewing Yeasts, Research Institute of Brewing & Malting in Prague, Czech Republic) was studied in relation to utilisation of the main wort sugars, glucose, maltose and fructose. The trial was conducted in a pilot scale fermentor at 13°C using worts of original gravity 12% with grist partly substituted by unmalted barley. Strain no. 2 and 95 exhibited lower sensitivity to glucose; exponential phase ofmaltose utilisation started at 45% (strain no. 2) and 55.7% (strain no. 95) of residual glucose level in worts. Strain no. 7 showed the shortest and the fastest and strain no. 95 the longest linear phase of maltose utilisation. Results indicated that fructose was fermented slower and to a lower degree than glucose and maltose.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
126-129
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—