Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus pivovarských kvasinek II. Buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00012887" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00012887 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus pivovarských kvasinek II. Buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
V předložené práci byl sledován buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek a počet buněk ve vznosu během modelové fermentace. Šlo o kmeny č. 2, č. 7 a č. 95 označené podle sbírky VÚPS. Kvasnice byly odebrány v provozech tří velkých pivovarů a to po druhém provozním nasazení. Jako růstové médium byla použita mladina z provozu jednoho českého pivovaru. Původní koncentrace extraktu mladiny byla 12 % a část sladu v sypání byla nahrazena nesladovaným ječmenem. Kvašení probíhalo při 13 0C. Nejrychlejší vzestup počtu buněk ve vznosu byl pozorován u kmene č. 7, za kterým následoval kmen č. 2 a kmen č. 95. Rychlost nárůstu počtu buněk ve vznosu korelovala u sledovaných kmenů s rychlostí zkvašování sacharidů mladiny tedy metabolickou aktivitou. Sledováním procentuelního zastoupení buněk v jednotlivých fázích buněčného cyklu byla u všech kmenů určena maxima buněk v G2 a M fázi buněčného cyklu. Během prvních desítek hodin kvašení došlo k výraznému nárůstu procenta buněk v G2 a M fázi buněčného
Název v anglickém jazyce
Wort sugars uptake rate and cell cycle of brewing yeast II. Cell cycle of three brewing yeast strains during pilot plant fermentation
Popis výsledku anglicky
The objective of this work was to study the cell cycle of three strains of lager yeast in relatio to the number of elevated cells in wort and utilization of main wort sugars. Yeast strains No. 2,7 and 95 (marked in accordance with RIBM 655 - Culture Collection of Brewing Yeasts) were used in the study. The experiments were carried out in pilot plant scale fermenter at the temperature of 13°C. The original gravity of wort was 12 % and the malt in grist was partly substituted by unmalted barley. During pilot plant fermentation were observed differences between the studied strains in rise number of elevated cells in wort. The strain No. 7 showed the shortest and fastest phase rise number of elevated cells in wort, next was strain No. 2. The strain No. 95showed the slowest and longest phase rise number of elevated cells in wort, next was strain No. 2. The strain No. 95 showed the slowest and longest phase rise number of elevated cells in wort. These results were in correlation with wort s
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
7-8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
214-217
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—