Technologické aspekty kyselé dekontaminace jatečných těl
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013029" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Technological aspects of acid decontamination of carcasses
Popis výsledku v původním jazyce
Some aspects of surface acid decontamination of beef and pork carcasses were studied. The effect of different temperature of lactic acid spray (2% solution) was evaluated and, additionally, the efficiencies of citric and lactic acid were compared. Besides the effect of lactic acid on shelf life prolongation, the influence on yield or on the weight losses during cooling and storage was evaluated. From the obtained results the economy of treatment was assessed. The use of a warm (45x°C) solution of lacticacid is more effective in shelf life prolongation than a cold one (15x°C). Citric acid was less effective than lactic acid. Treatment with lactic or citric acid reduces weight losses during carcass chilling and cold storage. Consequently, the costs of the decontamination treatment were compensated.
Název v anglickém jazyce
Technological aspects of acid decontamination of carcasses
Popis výsledku anglicky
Some aspects of surface acid decontamination of beef and pork carcasses were studied. The effect of different temperature of lactic acid spray (2% solution) was evaluated and, additionally, the efficiencies of citric and lactic acid were compared. Besides the effect of lactic acid on shelf life prolongation, the influence on yield or on the weight losses during cooling and storage was evaluated. From the obtained results the economy of treatment was assessed. The use of a warm (45x°C) solution of lacticacid is more effective in shelf life prolongation than a cold one (15x°C). Citric acid was less effective than lactic acid. Treatment with lactic or citric acid reduces weight losses during carcass chilling and cold storage. Consequently, the costs of the decontamination treatment were compensated.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Dekontaminace povrchu masa a zeleniny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
98
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
865-869
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—