Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologické aspekty kyselé dekontaminace jatečných těl

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013029" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013029 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Technological aspects of acid decontamination of carcasses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Some aspects of surface acid decontamination of beef and pork carcasses were studied. The effect of different temperature of lactic acid spray (2% solution) was evaluated and, additionally, the efficiencies of citric and lactic acid were compared. Besides the effect of lactic acid on shelf life prolongation, the influence on yield or on the weight losses during cooling and storage was evaluated. From the obtained results the economy of treatment was assessed. The use of a warm (45x°C) solution of lacticacid is more effective in shelf life prolongation than a cold one (15x°C). Citric acid was less effective than lactic acid. Treatment with lactic or citric acid reduces weight losses during carcass chilling and cold storage. Consequently, the costs of the decontamination treatment were compensated.

  • Název v anglickém jazyce

    Technological aspects of acid decontamination of carcasses

  • Popis výsledku anglicky

    Some aspects of surface acid decontamination of beef and pork carcasses were studied. The effect of different temperature of lactic acid spray (2% solution) was evaluated and, additionally, the efficiencies of citric and lactic acid were compared. Besides the effect of lactic acid on shelf life prolongation, the influence on yield or on the weight losses during cooling and storage was evaluated. From the obtained results the economy of treatment was assessed. The use of a warm (45x°C) solution of lacticacid is more effective in shelf life prolongation than a cold one (15x°C). Citric acid was less effective than lactic acid. Treatment with lactic or citric acid reduces weight losses during carcass chilling and cold storage. Consequently, the costs of the decontamination treatment were compensated.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Dekontaminace povrchu masa a zeleniny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    98

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    865-869

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus