Dekontaminace JUT kombinací páry a kyseliny mléčné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013030" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013030 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dekontaminace JUT kombinací páry a kyseliny mléčné
Popis výsledku v původním jazyce
Vxprovozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně ošetřených těl (JUT) skotu a prasat. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů vxpovrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále vxprůběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů vxpovrchové vrstvě. Vxprůběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT ve srovnání sxkontrolními vzorky zpomalen, evidentně působením mléčnanových iontů. Dekontaminační zákrok byl účinnější vxpřípadě více(záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty vxpřípadě náhodného lokálního znečištění.
Název v anglickém jazyce
Carcass decontamination by steaming and lactic acid
Popis výsledku anglicky
Under industrila conditions the effect of surface decontamination of pork and beef carcasses was evaluated.a combination of steaming (0,6 MPa) and lactic acid spraying (2% PURAC) was used on the end of slaughter line, i.e. 30 min p.m. The total counts ofpsychrophiles and mesophiles in the surface layer (5 mm), weere evaluated immediatelly after the treatment and during the cold storage. The treatment was very effective; higher effect was obsderved at more contaminated carcasses.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Dekontaminace povrchu masa a zeleniny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinářská revue
ISSN
—
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
20-23
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—