Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dekontaminace JUT kombinací páry a kyseliny mléčné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00013030" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00013030 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dekontaminace JUT kombinací páry a kyseliny mléčné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vxprovozních podmínkách byla vyzkoušena účinnost povrchové dekontaminace jatečně ošetřených těl (JUT) skotu a prasat. Kombinace působení páry (0,6 MPa) a postřiku 2% roztokem kyseliny mléčné (PURAC) byla použita na konci jateční linky asi 30 min p.m. Byly stanovovány celkové četnosti psychrofilních a mesofilních mikroorganismů vxpovrchové vrstvě (5 mm), a to ihned po ošetření a dále vxprůběhu chladírenského skladování po dobu 5 dní. Zákrok se ukázal být účinný, ihned po ošetření došlo ke snížení četností obou skupin mikroorganismů vxpovrchové vrstvě. Vxprůběhu skladování byl růst mikroorganismů na povrchu ošetřených JUT ve srovnání sxkontrolními vzorky zpomalen, evidentně působením mléčnanových iontů. Dekontaminační zákrok byl účinnější vxpřípadě více(záměrně) kontaminovaných vzorků. Uvedený způsob ošetření není určen jako řešení nedostatečné hygieny, nýbrž pro zvýšení výrobní jistoty vxpřípadě náhodného lokálního znečištění.

  • Název v anglickém jazyce

    Carcass decontamination by steaming and lactic acid

  • Popis výsledku anglicky

    Under industrila conditions the effect of surface decontamination of pork and beef carcasses was evaluated.a combination of steaming (0,6 MPa) and lactic acid spraying (2% PURAC) was used on the end of slaughter line, i.e. 30 min p.m. The total counts ofpsychrophiles and mesophiles in the surface layer (5 mm), weere evaluated immediatelly after the treatment and during the cold storage. The treatment was very effective; higher effect was obsderved at more contaminated carcasses.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QE0186" target="_blank" >QE0186: Dekontaminace povrchu masa a zeleniny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinářská revue

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    20-23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus