Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv potravinových konzervačních látek na inhibiční účinnost acidocinu CH5 a bakteriocinu D10

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00014630" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00014630 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of food preservatives on the ingibitory activity of acidocin CH5 and bacteriocin D10

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of food preservatives on the activities of acidocin CH5 and and bacteriocin D10 was evaluated.Lactobacillus delbrueckiisubsp. lactis LTI30 was used as an indicator strain. Methyl paraben and propyl paraben at concentrations higher than 0.075g/l enhanced the activity of acidocin CH5 up to 45% and 50% respectively. As regards bacteriocin D10, the synergistic effect was less pronounced. The inhibitory effect of EDTA applied alone at 0.1-0.2 mmol/l against the indicator atrain increased from 4% to 10%. EDTA (0.1-0.2 mmol/l) in combination with acidocin CH5 or bacteriocin D10 increased their inhibitry effects from 50% to 70% and from 10% to 50% respectively.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of food preservatives on the ingibitory activity of acidocin CH5 and bacteriocin D10

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of food preservatives on the activities of acidocin CH5 and and bacteriocin D10 was evaluated.Lactobacillus delbrueckiisubsp. lactis LTI30 was used as an indicator strain. Methyl paraben and propyl paraben at concentrations higher than 0.075g/l enhanced the activity of acidocin CH5 up to 45% and 50% respectively. As regards bacteriocin D10, the synergistic effect was less pronounced. The inhibitory effect of EDTA applied alone at 0.1-0.2 mmol/l against the indicator atrain increased from 4% to 10%. EDTA (0.1-0.2 mmol/l) in combination with acidocin CH5 or bacteriocin D10 increased their inhibitry effects from 50% to 70% and from 10% to 50% respectively.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F98%2FP058" target="_blank" >GA104/98/P058: Vliv faktorů na aplikační možnosti bakteriocinů čistých mlékařských kultur</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    218

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    194-197

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus