Vliv potravinových konzervačních látek na inhibiční účinnost acidocinu CH5 a bakteriocinu D10
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F04%3A00014630" target="_blank" >RIV/60461373:22330/04:00014630 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of food preservatives on the ingibitory activity of acidocin CH5 and bacteriocin D10
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of food preservatives on the activities of acidocin CH5 and and bacteriocin D10 was evaluated.Lactobacillus delbrueckiisubsp. lactis LTI30 was used as an indicator strain. Methyl paraben and propyl paraben at concentrations higher than 0.075g/l enhanced the activity of acidocin CH5 up to 45% and 50% respectively. As regards bacteriocin D10, the synergistic effect was less pronounced. The inhibitory effect of EDTA applied alone at 0.1-0.2 mmol/l against the indicator atrain increased from 4% to 10%. EDTA (0.1-0.2 mmol/l) in combination with acidocin CH5 or bacteriocin D10 increased their inhibitry effects from 50% to 70% and from 10% to 50% respectively.
Název v anglickém jazyce
Effect of food preservatives on the ingibitory activity of acidocin CH5 and bacteriocin D10
Popis výsledku anglicky
The effect of food preservatives on the activities of acidocin CH5 and and bacteriocin D10 was evaluated.Lactobacillus delbrueckiisubsp. lactis LTI30 was used as an indicator strain. Methyl paraben and propyl paraben at concentrations higher than 0.075g/l enhanced the activity of acidocin CH5 up to 45% and 50% respectively. As regards bacteriocin D10, the synergistic effect was less pronounced. The inhibitory effect of EDTA applied alone at 0.1-0.2 mmol/l against the indicator atrain increased from 4% to 10%. EDTA (0.1-0.2 mmol/l) in combination with acidocin CH5 or bacteriocin D10 increased their inhibitry effects from 50% to 70% and from 10% to 50% respectively.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA104%2F98%2FP058" target="_blank" >GA104/98/P058: Vliv faktorů na aplikační možnosti bakteriocinů čistých mlékařských kultur</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
218
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
194-197
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—