Možnosti stanovení aminokyselin jako doplňujícího kriteria kvality sladů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015843" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015843 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti stanovení aminokyselin jako doplňujícího kriteria kvality sladů
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita použitého sladu rozhodujícím způsobem ovlivňuje analytické složení a koloidní a senzorickou stabilitu piva. Pro výrobu českých typů piv jsou preferovány slady s mírnějším proteolytickým rozluštěním, respektive nižší hladinou aminokyselin. V prácibyla ke stanovení aminokyselin aplikována metoda vysokotlaké kapalinové chromatografie (Waters Alliance HPLC systém). Vzorky představovaly slady z vybraných českých a zahraničních odrůd ječmene. Postupem kongresního rmutování z nich byly připraveny sladiny, u kterých bylo jako další kriterium zvoleno spektrum a celkový obsah aminokyselin. Stanovení ukázalo na určité rozdíly a tendenci některých odrůd k vyššímu obsahu aminokyselin.
Název v anglickém jazyce
The options for amino acid determination as additional criteria for malt quality
Popis výsledku anglicky
The quality of the used malt dramatically affects the beer's analytical composition and colloidal and sensory stability of beer. When producing Czech types of beer, it is preferred to use malts with a lower proteolytic modification or more precisely malts with a lower level of amino acids, as new studies tell us.In this work, the high-pressure liquid chromatography method (Water Alliance HPLC) was applied in order to determine the amino acids. The samples represented malts from selected Czech and foreign barley varieties. Congress worts were prepared from these malt samples. Spectrum and the total amino acid content were set as the next criteria. The determination of this value highlighted some differences as well as the tendency of some varieties to have higher amino acid content.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů