Stanovení SO2 v pivu elektrochemicky.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015891" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015891 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení SO2 v pivu elektrochemicky.
Popis výsledku v původním jazyce
Oxid siřičitý je velmi silným antioxidantem přítomným v pivu, který vzniká přirozeným způsobem. Oxid siřičitý je v pivu přítomen ve formě siřičitanů částečně ve volné formě, ale jejich větší část je vázána na karbonylové sloučeniny. Pro stanovení celkového obsahu oxidu siřičitého v pivu se v současné době používají EBC metody 9.25.1 - Celkový oxid siřičitý v pivu: destilační metoda a 9.25.2 - Celkový oxid siřičitý v pivu: enzymatická metoda. Alternativou k těmto metodám jsou metody elektrochemické, z nichž voltametrické stanovení oxidu siřičitého bylo prezentováno na EBC kongresu v Budapešti v roce 2001. U této metody se ale po okyselení vzorku uvolňuje oxid siřičitý destilačně a teprve pak se stanovuje. Námi navrhovaná metoda nepoužívá destilaci, alevyužívá unikátního in-line separátoru, který odstraňuje interferující látky z piva. Oxid siřičitý generovaný po okyselení vzorku piva difunduje skrz semipermeabilní membránu do vodícího elektrolytu a je transportován do měřící cely ve for
Název v anglickém jazyce
Electrochemical SO2 determination in beer
Popis výsledku anglicky
Sulphur dioxide is a very strong antioxidant present in beer, which forms naturally. Sulphur dioxide is present in beer in the form of sulphite, partially in free form, but mostly joined to carbonyl compounds. Currently, two EBC methods, 9.25.1 - Total sulphur dioxide in beer: distillation method and 9.25.2 - Total sulphur dioxide in beer: enzymatic method, are used to determine the total sulphur dioxide content of the beer. An alternative to these methods are electrochemical methods. Their voltammetricdetermination of sulphur dioxide was presented at an EBC congress in Budapest in the year 2001. With this method, after the sample is acidified the sulphur dioxide is released by distillation and then it is measured. The method we suggest does not involve distillation. It makes use of a unique in-line separator, which removes interfering substances from the beer. The sulphur dioxide generated after the sample acidification diffuses through a semi permeable membrane into a conducting ele
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů