Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015992" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015992 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Z povrchu polyethylenové hadičky z rozvodu sanitačního systému byl izolován neznámý mikrobiální původce zákalu balených nesycených nápojů s ovocnou příchutí. Izolát byl pomocí biochemických metod identifikován jako gramnegativní fermentující bakterie Asaia bogorensis. Výskyt této kontaminace v prostředí roztoku sanitačního činidla (oxidu chloričitého) souvisí se schopností tvořit biofilm.Cílem práce je stanovit optimální aplikaci sanitačních činidel - koncentraci, expoziční dobu, teplotu činidla - vzhledem k dalšímu technologickému postupu v nápojovém průmyslu. Byla porovnána schopnost odstranit bakteriální biofilm chemickým ošetřením činidly s kyselinou peroxooctovou, kyselinou bromoctovou, chlornanem sodným, jódem a kvartérními amoniovými solemi jakoaktivními složkami. Aplikací sanitačního činidla s kyselinou perooctovou jako aktivní složkou bylo dosaženo redukce životaschopných bakteriálních buněk v biofilmu pod detekční limit v nejkratší expoziční době.

  • Název v anglickém jazyce

    The sensitivity of Asaia bogorensis to chemical sanitizers

  • Popis výsledku anglicky

    A gram-negative spoilage bacteria was isolated from a batch of fruit-flavored bottled water. The isolate was described as Asaia bogorensis, member of acetic acid bacteria, which is able to survive the sanitation process commonly used in beverage produce.The high resistance is caused due to biofilm formation.The aim of this work is to optimize the sanitation system - the exposure time, concentration of used sanitizers. The efficacy of sanitizers commonly used in beverage produce (peracetic acid, sodiumhypochlorite, bromacetic acid, QAC) was tested on Asaia bogorensis biofilm on polyethylene surface.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-86909-01-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    12-15

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku