Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015992" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015992 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Citlivost Asaia bogorensis k sanitačnímu ošetření chemickými činidly-sborník
Popis výsledku v původním jazyce
Z povrchu polyethylenové hadičky z rozvodu sanitačního systému byl izolován neznámý mikrobiální původce zákalu balených nesycených nápojů s ovocnou příchutí. Izolát byl pomocí biochemických metod identifikován jako gramnegativní fermentující bakterie Asaia bogorensis. Výskyt této kontaminace v prostředí roztoku sanitačního činidla (oxidu chloričitého) souvisí se schopností tvořit biofilm.Cílem práce je stanovit optimální aplikaci sanitačních činidel - koncentraci, expoziční dobu, teplotu činidla - vzhledem k dalšímu technologickému postupu v nápojovém průmyslu. Byla porovnána schopnost odstranit bakteriální biofilm chemickým ošetřením činidly s kyselinou peroxooctovou, kyselinou bromoctovou, chlornanem sodným, jódem a kvartérními amoniovými solemi jakoaktivními složkami. Aplikací sanitačního činidla s kyselinou perooctovou jako aktivní složkou bylo dosaženo redukce životaschopných bakteriálních buněk v biofilmu pod detekční limit v nejkratší expoziční době.
Název v anglickém jazyce
The sensitivity of Asaia bogorensis to chemical sanitizers
Popis výsledku anglicky
A gram-negative spoilage bacteria was isolated from a batch of fruit-flavored bottled water. The isolate was described as Asaia bogorensis, member of acetic acid bacteria, which is able to survive the sanitation process commonly used in beverage produce.The high resistance is caused due to biofilm formation.The aim of this work is to optimize the sanitation system - the exposure time, concentration of used sanitizers. The efficacy of sanitizers commonly used in beverage produce (peracetic acid, sodiumhypochlorite, bromacetic acid, QAC) was tested on Asaia bogorensis biofilm on polyethylene surface.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
12-15
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—