Účinnost chemického ošetření na biofilm Asaia bogorensis
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016191" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016191 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Účinnost chemického ošetření na biofilm Asaia bogorensis
Popis výsledku v původním jazyce
Food borne microorganisms display a broad spectrum of resistance to antimicrobial agents. Resistance may be better due to biofilm formation on many types of surfaces (stainless steel, plastic materials, glass). Biofilm is a functional and biologically active matrix of microorganisms attached to a surface and is embedded in the extracellular polymeric substances produced by the microorganisms. A gram-negative microorganism was isolated from a batch of fruit-flavored bottled water, which had spoiled as aresult of bacterial overgrowth. The spoilage isolate was considered to be Asaia bogorensis, recently described genus and member of the acetic acid bacteria. This isolate was able to survive the process of sanitation which is commonly used in beverage produce. Biofilms of gram-negative bacteria Asaia bogorensis were grown on plastic materials (polyethylene tubes) for 4 days in nutrient broth. These biofilms were treated with commercial disinfectants used in beverage produce. The efficienc
Název v anglickém jazyce
The antimicrobial effect of chemical sanitizers on Asaia bogorensis biofilm
Popis výsledku anglicky
Food borne microorganisms display a broad spectrum of resistance to antimicrobial agents. Resistance may be better due to biofilm formation on many types of surfaces (stainless steel, plastic materials, glass). Biofilm is a functional and biologically active matrix of microorganisms attached to a surface and is embedded in the extracellular polymeric substances produced by the microorganisms. A gram-negative microorganism was isolated from a batch of fruit-flavored bottled water, which had spoiled as aresult of bacterial overgrowth. The spoilage isolate was considered to be Asaia bogorensis, recently described genus and member of the acetic acid bacteria. This isolate was able to survive the process of sanitation which is commonly used in beverage produce. Biofilms of gram-negative bacteria Asaia bogorensis were grown on plastic materials (polyethylene tubes) for 4 days in nutrient broth. These biofilms were treated with commercial disinfectants used in beverage produce. The efficienc
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - VII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
80-7305-527-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
61-64
Název nakladatele
VFÚ Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 6. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—