Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnotenie podielu intramuskulárneho tuku a spojivového tkaniva u hovädzieho mäsa pomocou VIA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00016036" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00016036 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnotenie podielu intramuskulárneho tuku a spojivového tkaniva u hovädzieho mäsa pomocou VIA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Analýza obrazu bola použitá pre vyhodnotenie podielu intramuskulárneho tuku a spojivového tkaniva a výsledky boli porovnané s extrakčnou metódou stanovenia tuku podľa Soxhleta a chemickou metódou stanovenia kolagénu podľa Stegemana. Bol tiež skúmaný vzťah medzi obsahom intramuskulárneho tuku, spojivového tkaniva a krehkosťou mäsa hodnotenou metódou strihu podľa Warnera a Bratzlera. Analýza obrazu sa osvedčila ako vhodná pre stanovenie intramuskulárneho tuku. Jej výhodou je rýchlosť a nedeštruktívnosť. Meranie podielu intramuskulárneho tuku mäsa pomocou analýzy obrazu preukázalo dobrú zhodu s referenčnou metódou stanovenia tuku podľa Soxhleta. Vplyv na presnosť stanovenia má naprahovanie obrazu, kedy interferuje spojivové tkanivo. Bol zistený vplyv rôznych spôsobov snímania obrazov na ďalšie vyhodnotenie analýzou obrazu. Ako najlepšie sa ukázalo používať nasvietenie mäsa ultrafialovými žiarivkami spolu s viditeľným svetlom. Bola preukázaná súvislosť medzi podielom intramuskulárneho tuku

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of intramuscular fat and connective ticontent

  • Popis výsledku anglicky

    The results of image analysis were compared with results of mechanical and chemical methods of evaluation of meat quality. The samples of beef short loin, rib eye, shin and pork neck were evaluated. Determination of the intramuscular fat content at meatby image analysis was compared with Soxhlet extraction method. The results of the comparison show that image analysis is a suitable method for intramuscular fat determination. The advantage of this method is also quick and non-destructive testing of meatsamples. The relationship between intramuscular fat content evaluated by image analysis and Warner-Bratzler shear force was also confirmed

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XV. Mezinárodná konferencia o analytických metódách v potravinárstve Laboralim

  • ISBN

    80-227-2222-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    276-279

  • Název nakladatele

    STU Bratislava

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bánská Bystrica

  • Datum konání akce

    22. 3. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku