Vlastnosti pšeničné mouky světlé - změny vlivem lokality a ročníku pěstování pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016470" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016470 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti pšeničné mouky světlé - změny vlivem lokality a ročníku pěstování pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv lokality pěstování potravinářské pšenice v oblasti středních Čech byl sledován na souborech vzorků, odebíraných při dodávce do průmyslového mlýna v létech 2004-2005. Laboratorně vyrobená mouka na mlýně Chopin CD 1 byla hodnocena analytickými a reologickými znaky a pokusným pečením. Také charakteristiky standardně připraveného těsta byly popsány třemi simulovanými fázemi fermentace. Pomocí analýzy rozptylu (Tukeyův test) byl popsán vliv lokality a ročníku pěstování na sledované znaky jakosti mouky,těsta a pečiva. Ze třech sledovaných míst pěstování byla potvrzena oblast, kde bez ohledu na vliv klimatických podmínek ročníku byly hlavní technologické znaky podprůměrné.
Název v anglickém jazyce
Features of wheat fine flour -changes by crop and place wheat production
Popis výsledku anglicky
Influence of wheat production place at a middle czech region was observed at samples obtained from an industrial mill supply at 2004 - 2005 years. Wheat fine flour produced at a Chopin mill CD1 was evaluated by means of analytical and rheological features and a baking test. Characteristics of standard prepared dough were described at three period of fermentation. Influence of crops year and growing places were calculated by Tukey test. From three tested regions and without climatic condition of crop season, one place was proved as unfit for planting of wheat for a bakery use.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Pekař a cukrář
ISSN
1213-2403
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
14-17
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—