Vlastnosti komerční otravinářské pšenice - změny vlivem lokality a ročníku pěstování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017921" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017921 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vlastnosti komerční otravinářské pšenice - změny vlivem lokality a ročníku pěstování
Popis výsledku v původním jazyce
Vliv lokality pěstování potravinářské pšenice v oblasti středních Čech byl sledován na souborech vzorků, odebíraných při dodávce do průmyslového mlýna v létech 2004-2005. Laboratorně vyrobená mouka na mlýně Chopin CD 1 byla hodnocena analytickými a reologickými znaky a pokusným pečením. Také charakteristiky standardně připraveného těsta byly popsány třemi simulovanými fázemi fermentace. Pomocí analýzy rozptylu (Tukeyův test) byl popsán vliv lokality a ročníku pěstování na sledované znaky jakosti mouky,těsta a pečiva. Ze třech sledovaných míst pěstování byla potvrzena oblast, kde bez ohledu na vliv klimatických podmínek ročníku byly hlavní technologické znaky podprůměrné.
Název v anglickém jazyce
Quality of commercial wheat -changes by crop and place wheat production
Popis výsledku anglicky
Influence of wheat production place at a middle czech region was observed at samples obtained from an industrial mill supply at 2004 - 2005 years. Wheat fine flour produced at a Chopin mill CD1 was evaluated by means of analytical and rheological features and a baking test. Characteristics of standard prepared dough were described at three period of fermentation. Influence of crops year and growing places were calculated by Tukey test. From three tested regions and without climatic condition of crop season, one place was proved as unfit for planting of wheat for a bakery use.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
QUALIMA 2006 - Sborník semináře
ISBN
1213-5380
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
38-42
Název nakladatele
MEZOS a.s.
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Hradec Králové
Datum konání akce
31. 10. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—