Sledování poklesu obsahu alfa-galaktosidů při skladování naklíčeného hrachu ošetřeného vysokým tlakem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016479" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016479 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:_____/06:R0065408 RIV/00027022:_____/06:E0004280
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of alpha-galactosides decrease during storage of germinated pea seeds treated by high pressure.
Popis výsledku v původním jazyce
Germination is an elementary way how to reduce a large amount of alpha-galactosides in seeds of grain legumes and high pressure treatment is modern way how to preserve them. The germinated pea seeds were pressurized at 400 - 600 MPa, time of pressurization 5 - 15 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. Decrease of alpha-galactosides concentration was expressed as linear regression with 4 evaluated parameters (pressure, time of germination, time of pressurization and time of storage). The most important influence had time of germination; time of storage and high of pressure. Influence of time of pressurization was not significant. The shelf life of germinated pea seeds was markedly prolonged by the pressure treatment without decreasing sensory value.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of alpha-galactosides decrease during storage of germinated pea seeds treated by high pressure.
Popis výsledku anglicky
Germination is an elementary way how to reduce a large amount of alpha-galactosides in seeds of grain legumes and high pressure treatment is modern way how to preserve them. The germinated pea seeds were pressurized at 400 - 600 MPa, time of pressurization 5 - 15 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. Decrease of alpha-galactosides concentration was expressed as linear regression with 4 evaluated parameters (pressure, time of germination, time of pressurization and time of storage). The most important influence had time of germination; time of storage and high of pressure. Influence of time of pressurization was not significant. The shelf life of germinated pea seeds was markedly prolonged by the pressure treatment without decreasing sensory value.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Funkční potraviny ze zeleniny a ovoce a dalších zemědělských produktů vyrobené za použití vysokotlakého ošetření</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
364-367
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—