Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odrůdy a ročníku pěstování na kvalitu pšeničné mouky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016494" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016494 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of variety and planting year on wheat flour quality

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Eleven winter wheat varieties planted during years 2002, 2003 and 2004 in the area of central Bohemia served for the wheat variety and planting year assessment. Properties of grain, flour and dough were evaluated by means of analytical (Inframatic, Zeleny test, Falling Number) and rheological methods (alveograph, fermentograph, maturograph, oven rise tests). Bread characteristics were obtained after baking test performance. The measured data (grain protein, alveograph energy, fermentation gases volume,and specific bread volume) were transformed by Tukey's test for the variety and planting year effects evaluation. Analytical traits of grain and flour signify a technological quality decrease in sequence of E, A, B and C class varieties. E-classed wheathad the highest milling effect, the highest protein content and quality; and according to alveograph test results, these varieties had the highest bakery quality. In contrast to that, A- and B-classed wheat proved similar dough properties

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of variety and planting year on wheat flour quality

  • Popis výsledku anglicky

    Eleven winter wheat varieties planted during years 2002, 2003 and 2004 in the area of central Bohemia served for the wheat variety and planting year assessment. Properties of grain, flour and dough were evaluated by means of analytical (Inframatic, Zeleny test, Falling Number) and rheological methods (alveograph, fermentograph, maturograph, oven rise tests). Bread characteristics were obtained after baking test performance. The measured data (grain protein, alveograph energy, fermentation gases volume,and specific bread volume) were transformed by Tukey's test for the variety and planting year effects evaluation. Analytical traits of grain and flour signify a technological quality decrease in sequence of E, A, B and C class varieties. E-classed wheathad the highest milling effect, the highest protein content and quality; and according to alveograph test results, these varieties had the highest bakery quality. In contrast to that, A- and B-classed wheat proved similar dough properties

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 17th International Congress of Chemical and Process Engineering

  • ISBN

    80-86059-45-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1-9

  • Název nakladatele

    Czech Society of Chemical Engineering

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    27. 8. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku