Aktuální trendy v oblasti analýzy mykotoxinů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017174" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017174 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Recent trends in the area of mycotoxin analysis
Popis výsledku v původním jazyce
Mycotoxins are toxic secondary metabolites produced by various micromycetes in a wide range of foods and feeds. Several mycotoxins are potential carcinogens and have been classified by the International Agency for Research in Cancer (IARC, 1993) as humancarcinogens or potential human carcinogens. The Food Agricultural Organisation (FAO, 1999) estimated that up to 25 % of world's food crops are significantly contaminated with mycotoxins. Their incidence can fluctuate from year to year depending on manyfactors such climatic conditions, agricultural practices, storing. Mycotoxins can never be completely removed from raw materials therefore monitoring of their levels is necessary every year. Recent trends in mycotoxin analysis head towards different directions: i) validate methods for "Official Food Control" - multiresidual methods ii) rapid methods for early screening
Název v anglickém jazyce
Recent trends in the area of mycotoxin analysis
Popis výsledku anglicky
Mycotoxins are toxic secondary metabolites produced by various micromycetes in a wide range of foods and feeds. Several mycotoxins are potential carcinogens and have been classified by the International Agency for Research in Cancer (IARC, 1993) as humancarcinogens or potential human carcinogens. The Food Agricultural Organisation (FAO, 1999) estimated that up to 25 % of world's food crops are significantly contaminated with mycotoxins. Their incidence can fluctuate from year to year depending on manyfactors such climatic conditions, agricultural practices, storing. Mycotoxins can never be completely removed from raw materials therefore monitoring of their levels is necessary every year. Recent trends in mycotoxin analysis head towards different directions: i) validate methods for "Official Food Control" - multiresidual methods ii) rapid methods for early screening
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3121" target="_blank" >QF3121: Kontaminace pšenice mykotoxiny a rezidui pesticidů v různých pěstitelských systémech a možnosti jejich eliminace.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
ISBN
80-86908-03-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
123-128
Název nakladatele
VÚP Troubsko
Místo vydání
Troubsko
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—