Vývoj rychlé a jednoduché imunoanalýzy specifické pro Listeria monocytogenes s vyuřitím dipstiků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017221" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017221 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Development of a rapid, simple paddle-style dipstick dye immunoassay specific for Listeria monocytogenes
Popis výsledku v původním jazyce
We have developed two types of new paddlestyle dipstick dye immunoassays. The first is genus Listeria specific and the second is specific to Listeria monocytogenes. They are based respectively, on antisera raised against heat-killed L. monocytogenes cells and against internalin B crude extract, a virulence protein found only in the pathogenic L. monocytogenes. The minimum detectable level for L. monocytogenes is 2x107 CFU ml−1 for strain number 88/049 in pure culture. Detection is unaffected by the presence of high numbers (approximately log 8.0 CFU/ml) of the other microorganisms tested. When the dipsticks were applied to milk samples inoculated with L. monocytogenes reference material (ALM92), there was a strong response to the enrichment cultures. The new assay may prove useful in detection of L. monocytogenes in enrichment cultures of milk and ice cream food samples.
Název v anglickém jazyce
Development of a rapid, simple paddle-style dipstick dye immunoassay specific for Listeria monocytogenes
Popis výsledku anglicky
We have developed two types of new paddlestyle dipstick dye immunoassays. The first is genus Listeria specific and the second is specific to Listeria monocytogenes. They are based respectively, on antisera raised against heat-killed L. monocytogenes cells and against internalin B crude extract, a virulence protein found only in the pathogenic L. monocytogenes. The minimum detectable level for L. monocytogenes is 2x107 CFU ml−1 for strain number 88/049 in pure culture. Detection is unaffected by the presence of high numbers (approximately log 8.0 CFU/ml) of the other microorganisms tested. When the dipsticks were applied to milk samples inoculated with L. monocytogenes reference material (ALM92), there was a strong response to the enrichment cultures. The new assay may prove useful in detection of L. monocytogenes in enrichment cultures of milk and ice cream food samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0350" target="_blank" >GA525/03/0350: Vývoj screeningové imunochemické metody pro specifickou detekci Listeria monocytogenes v potravinách</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
223
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
821-827
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—