Oxidační stabilita tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017770" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017770 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oxidační stabilita tukové násady v přítomnosti monoacylglycerolů
Popis výsledku v původním jazyce
Byl studován rozsah oxidace tukové násady (TN) v přítomnosti monoacylglycerolů s 10 (MKG), 12 (MLG), 14 (MMG), 16 (MPG), 18 (MSG) uhlíkovými atomy v acylovém řetězci, dále v přítomnosti komerčního emulgátoru D. Pro určení rozsahu oxidace bylo měřeno peroxidové číslo, obsah konjugovaných dienů, p-anisidinové číslo, číslo kyselosti. Co se týče primárních oxidačních produktů systémy TN+MKG a TN+MMG oxidovaly nejrychleji, zatímco systémy TN+MSG a TN+emulgátor D oxidovaly nejpomaleji. Obsah sekundárních oxidačních produktů rostl nejvíce u systémů TN+MLG, TN+MMG a TN+MSG a nejméně u systému TN+MKG a TN+emulgátor D.
Název v anglickém jazyce
Oxidation stability of the fat blend in the presence monoacylglycerols
Popis výsledku anglicky
It was studied the rate of oxidation of fat blend (FB) in the present of monoacylglycerols with 10 (MCG), 12 (MLG), 14 (MMG), 16 (MPG), 18 (MSG) carbon atoms in acyl chain and futher commercial emulsifier D. Peroxide value, conjugated diens content, p-anisidine value and acid value were measured for determination of the oxidation rate. In term of primary oxidative products systems FB+MCG and FB+MMG oxidized the fastest while systems FB+MSG and FB+emulsifier D oxidized minimally. The content of secondaryoxidative products was maximal in the systems FB+MLG, FB+MMG, FB+MSG and minimal in the systems FB+MCG, FB+emulsifier D.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník z XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
302-305
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
29. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—