Oxidace lipidů v emulzích typu olej ve vodě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019237" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019237 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oxidace lipidů v emulzích typu olej ve vodě
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byl zkoumán vliv délky acylového řetězce (C12, C14, C16, C18) přítomného emulgátoru (směs monoacylglycerolu a 6-O-acylsacharosy) na oxidaci lipidů v emulzích olej ve vodě. Bylo zjištěno, že rozdíly mezi emulzemi jsou minimální. V emulzi D (směs komerčního monoacylglycerolového emulgátoru D a 6-O-palmitoylsacharosa a 6-O-stearoylsacharosa) byl zaznamenán nejnižší nárůst hydroperoxidů a konjugovaných dienů a nejvyšší nárůst p-anisidinového čísla. Došlo tedy zřejmě v tomto systému k rychlejšípřeměně primárních oxidačních produktů na sekundární oxidační produkty ve srovnání s ostatními emulzemi.
Název v anglickém jazyce
Lipid oxidation in emulsions of oil in water type
Popis výsledku anglicky
The influence of length of acyl chain (C12, C14, C16, C18) of emulsifier (a mixture of monoacylglycerol and 6-O-acylsucrose) on lipid oxidation in emulsion of oil in water type was studied. Differences among emulsions are small. In emulsion D (a mixtureof commercial monoacylglycerol emulsifier D and 6-O-palmitoylsucrose and 6-O-stearoylsucrose) the lowest increase of hydroperoxides and conjugated diens content and the highest increase of p-anisidine value were achieved. Obviously primary oxidative products evolved into secondary oxidative products faster in comparison with other emulsions.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
344-347
Název nakladatele
VÚPP
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—