Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Příprava a vlastnosti acylfruktos

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017775" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017775 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Příprava a vlastnosti acylfruktos

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Estery mastných kyselín a sacharidov sú neionové tenzidy s vysokým emulgačným, stabilizačným a detergenčným účinkom. Sú široko využívané v potravinarskom, kozmetickom, a farmaceutickom priemysle. Acyl sacharidy sú produkované z obnoviteľných a pomerne lacných surovín. Sú kompletne biologicky rozložitelné a to za aeróbnych aj anaeróbnych podmienok. Ich ďaľšími výhodami je že sú netoxické, nedráždivé na pokožku, sú bez zápachu a bez chuti. Estery mastných kyselín a sacharidov môžu byť pripravené chemickousyntézou alebo enzýmovou prípravou. Práca bola zameraná na prípravu esterov mastných kyselín ( C12, C16) a fruktózy katalizovaných enzýmom Novozym 435 z Candida antarctica B. Enzýmovou syntézou ako je vidieť z výsledkou a postupov je možné pripraviť chemicky čisté látky za jednoduchých podmienok prípravy a izolácie.

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation and properties of fructose fatty acid esters

  • Popis výsledku anglicky

    Fatty acid sugar esters are non-ionic surfactants with high emulsifing, stabilizing and deretgency effect, which are widely used in the food, cosmetic, detergent and pharmaceutical industry. Sugar fatty acid esters are produced from renewable and inexpensive substances, are completely biodegradable under the aerobic and anaerobic conditions, non-toxic, non-skin irritants, odorless and testeless. Fatty acid sugar esters can be prepared by chemical syntesis or by enzymatic catalysis. The aim of this project was to prepare fatty acid fructose esters (fatty acids C12, C 16) catalyzed by the enzyme Novozym 435 from Candida antarctica B. Our results indicated that enzymatic syntesis realises potential alternative method to preparing sugar fatty acid esters.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 44. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků

  • ISBN

    80-86238-97-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    105-107

  • Název nakladatele

    Palma Tumys a.s.

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Liptovský Ján,Slovensko

  • Datum konání akce

    10. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku