Příprava a vlastnosti acylfruktos
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017775" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017775 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Příprava a vlastnosti acylfruktos
Popis výsledku v původním jazyce
Estery mastných kyselín a sacharidov sú neionové tenzidy s vysokým emulgačným, stabilizačným a detergenčným účinkom. Sú široko využívané v potravinarskom, kozmetickom, a farmaceutickom priemysle. Acyl sacharidy sú produkované z obnoviteľných a pomerne lacných surovín. Sú kompletne biologicky rozložitelné a to za aeróbnych aj anaeróbnych podmienok. Ich ďaľšími výhodami je že sú netoxické, nedráždivé na pokožku, sú bez zápachu a bez chuti. Estery mastných kyselín a sacharidov môžu byť pripravené chemickousyntézou alebo enzýmovou prípravou. Práca bola zameraná na prípravu esterov mastných kyselín ( C12, C16) a fruktózy katalizovaných enzýmom Novozym 435 z Candida antarctica B. Enzýmovou syntézou ako je vidieť z výsledkou a postupov je možné pripraviť chemicky čisté látky za jednoduchých podmienok prípravy a izolácie.
Název v anglickém jazyce
Preparation and properties of fructose fatty acid esters
Popis výsledku anglicky
Fatty acid sugar esters are non-ionic surfactants with high emulsifing, stabilizing and deretgency effect, which are widely used in the food, cosmetic, detergent and pharmaceutical industry. Sugar fatty acid esters are produced from renewable and inexpensive substances, are completely biodegradable under the aerobic and anaerobic conditions, non-toxic, non-skin irritants, odorless and testeless. Fatty acid sugar esters can be prepared by chemical syntesis or by enzymatic catalysis. The aim of this project was to prepare fatty acid fructose esters (fatty acids C12, C 16) catalyzed by the enzyme Novozym 435 from Candida antarctica B. Our results indicated that enzymatic syntesis realises potential alternative method to preparing sugar fatty acid esters.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 44. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
80-86238-97-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
105-107
Název nakladatele
Palma Tumys a.s.
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Liptovský Ján,Slovensko
Datum konání akce
10. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—