Role NSLAB při zrání sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017857" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017857 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Role NSLAB při zrání sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou.
Popis výsledku v původním jazyce
Nezákysové bakterie mléčného kvašení (NSLAB) hrají významnou roli při zrání sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou. V sýrech rostou velmi dobře, rychle a během zrání se stávají dominantní mikroflórou, přestože nejsou cíleně přidávány do mléka. Zdrojem NSLAB jesyrové mléko, ingredience k výrobě sýra, personál, strojní zařízení, vzduch nebo nedostačující hygienicko-sanitační režim výroby či pasterace. Díky přirozenému výskytu NSLAB v sýrech se mnoho studií zabývá studiem jejich antimikrobiálních, probiotických, proteolytických vlastností s cílem využití vybraných kmenů NSLAB jako doplňkových kultur při výrobě sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou.
Název v anglickém jazyce
The role of NSLAB in semi-hard cheese during ripening
Popis výsledku anglicky
Non-starter lactic acid bacteria (NSLAB) play an important role during ripening of semi-hard cheese. They are not added directly to cheese-milk, they grow fast to high numbers and become a dominant microflora of semi-hard cheese. The NSLAB present in cheese originate from raw milk, ingredients use for cheese-making, staff, dairy equipment, air. They occur in cheese due to the insufficient hygienic sanitization and pasteurization. In the several studies the antimicrobial, probiotic and proteolytic properties of NSLAB, that grow naturally, were investigated, to use them as adjunct cultures in semi-hard cheese production.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
98
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
9-11
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—