Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální aktivita izolátů z majonézových výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017860" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017860 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální aktivita izolátů z majonézových výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce byla zaměřena na určení antibakteriální aktivity 85 kmenů bakterií mléčného kvašení izolovaných z lahůdkových výrobků a surovin použitých pro jejich výrobu. Jen 3 kmeny (EN3, EN14 a EN15) z testovaného souboru mikroorganismů vykazovaly antibakteriální aktivitu. Tyto kmeny byly zařazeny na základě fenotypové identifikace do rodu Enterococcus. Tyto kmeny byly aktivní vůči známému indikátorovému kmeni Lbc. sakei DMF3017 a dále vůči laktobacilům (heterofermentativní izoláty z lahůdkových výrobkůa z českých a zahraničních sbírek). Aktivita byla také prokázána vůči laktokokům, Bacillus sp. a v případě kmene Enterococcus sp. EN3 i vůči kmeni Listeria monocytogenes.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial activity of bacteria isolated from delicacy products

  • Popis výsledku anglicky

    This work was focused on a determination of an antibacterial activity of 144 lactic acid bacteria isolated from delicacy products and raw material used for their preparation. Only three strains (EN3, EN14 and EN15) out of this collection showed the antibacterial activity. According to the phenotypical identification they were classified as Enterococcus genus. These three strains inhibited the indicator strains Lbc. sakei DMF3017 and lactobacilli (heterofermentative isolates from delicacy products and strains of czech and foreign collections of microorganisms). They showed activity also against lactococci, Bacillus sp. and the strain EN3 inhibited also Listeria monocytogenes.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů - Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry

  • ISBN

    80-7080-620-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    256-260

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    26. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku