Antibakteriální aktivita izolátů z majonézových výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00017860" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00017860 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální aktivita izolátů z majonézových výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce byla zaměřena na určení antibakteriální aktivity 85 kmenů bakterií mléčného kvašení izolovaných z lahůdkových výrobků a surovin použitých pro jejich výrobu. Jen 3 kmeny (EN3, EN14 a EN15) z testovaného souboru mikroorganismů vykazovaly antibakteriální aktivitu. Tyto kmeny byly zařazeny na základě fenotypové identifikace do rodu Enterococcus. Tyto kmeny byly aktivní vůči známému indikátorovému kmeni Lbc. sakei DMF3017 a dále vůči laktobacilům (heterofermentativní izoláty z lahůdkových výrobkůa z českých a zahraničních sbírek). Aktivita byla také prokázána vůči laktokokům, Bacillus sp. a v případě kmene Enterococcus sp. EN3 i vůči kmeni Listeria monocytogenes.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial activity of bacteria isolated from delicacy products
Popis výsledku anglicky
This work was focused on a determination of an antibacterial activity of 144 lactic acid bacteria isolated from delicacy products and raw material used for their preparation. Only three strains (EN3, EN14 and EN15) out of this collection showed the antibacterial activity. According to the phenotypical identification they were classified as Enterococcus genus. These three strains inhibited the indicator strains Lbc. sakei DMF3017 and lactobacilli (heterofermentative isolates from delicacy products and strains of czech and foreign collections of microorganisms). They showed activity also against lactococci, Bacillus sp. and the strain EN3 inhibited also Listeria monocytogenes.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů - Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry
ISBN
80-7080-620-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
256-260
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
26. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—