Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019207" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019207 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci se sledovala antimikrobiální aktivita 85 izolátů z lahůdkových výrobků a surovin pro jejich výrobu. Pouze 6 kmenů (5 laktokoků a 1 laktobacil) vykazovalo aktivitu vůči indikátorovým kmenům (Lbc. sakei DMF3017, Lbc. helveticus CH1). Antibakteriální aktivita živých buněk i supernatntů se testovala agarovou vpichovou metodou. U těchto 6 kmenů (LCMT1, LCMFr1, LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2, LBCH1) śe stanovila jejich antifungální aktivita metodou přelivu vůči Penicillium roqueforti DMF0007, Penicillium expansum DMF0005, Fusarium proliferatum DMF4128, Aspergillus niger DMF0801 a Geotrichum candidum DMF0301. Antifungální aktivitu vykazovaly pouze kmeny Lactococcus sp. LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2 a Lactobacillus sp. LCMFr1.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial activity of isolates from mayonnaise-based products
Popis výsledku anglicky
This work was focused on determination of antimicrobial activity of 85 isolates from delicacy products and raw materials used for their production. Only 6 strains showed antibacterial activity against indicator strains (Lbc. sakei DMF3017, Lbc. helveticus CH1) and 5 were lactococci and 1 lactobacillus. Antibacterial activity was performed by agar spot assay and live cells and supernatants were tested. These selected 6 lactic acid bacteria strains (LCMT1, LCMFr1, LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2, LBCH1) were also tested for their antifungal activity by overlay assay against Penicillium roqueforti DMF0007, Penicillium expansum DMF0005, Fusarium proliferatum DMF4128, Aspergillus niger DMF0801 and Geotrichum candidum DMF0301. Antifungal activity was determined only by4 of these strains (Lactococcus sp. LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2 and Lactobacillus sp. LCMFr1).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Seminář Mikrobiologie potravin, Třešť
ISBN
978-80-7080-671-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
125-130
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—