Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019207" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019207 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální aktivita izolátů z majonézových výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci se sledovala antimikrobiální aktivita 85 izolátů z lahůdkových výrobků a surovin pro jejich výrobu. Pouze 6 kmenů (5 laktokoků a 1 laktobacil) vykazovalo aktivitu vůči indikátorovým kmenům (Lbc. sakei DMF3017, Lbc. helveticus CH1). Antibakteriální aktivita živých buněk i supernatntů se testovala agarovou vpichovou metodou. U těchto 6 kmenů (LCMT1, LCMFr1, LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2, LBCH1) śe stanovila jejich antifungální aktivita metodou přelivu vůči Penicillium roqueforti DMF0007, Penicillium expansum DMF0005, Fusarium proliferatum DMF4128, Aspergillus niger DMF0801 a Geotrichum candidum DMF0301. Antifungální aktivitu vykazovaly pouze kmeny Lactococcus sp. LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2 a Lactobacillus sp. LCMFr1.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial activity of isolates from mayonnaise-based products

  • Popis výsledku anglicky

    This work was focused on determination of antimicrobial activity of 85 isolates from delicacy products and raw materials used for their production. Only 6 strains showed antibacterial activity against indicator strains (Lbc. sakei DMF3017, Lbc. helveticus CH1) and 5 were lactococci and 1 lactobacillus. Antibacterial activity was performed by agar spot assay and live cells and supernatants were tested. These selected 6 lactic acid bacteria strains (LCMT1, LCMFr1, LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2, LBCH1) were also tested for their antifungal activity by overlay assay against Penicillium roqueforti DMF0007, Penicillium expansum DMF0005, Fusarium proliferatum DMF4128, Aspergillus niger DMF0801 and Geotrichum candidum DMF0301. Antifungal activity was determined only by4 of these strains (Lactococcus sp. LCMV2Ž, LCMŽ1, LBCH2 and Lactobacillus sp. LCMFr1).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Seminář Mikrobiologie potravin, Třešť

  • ISBN

    978-80-7080-671-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    125-130

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku