Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální aktivita nově izolovaných kmenů laktobacilů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920871" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920871 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální aktivita nově izolovaných kmenů laktobacilů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rod Lactobacillus představuje nejhojnější a technologicky nejdůležitější skupinu bakterií mléčného kvašení, jejichž společnou charakteristikou je produkce kyseliny mléčné. Kromě produkce organických kyselin laktobacily syntetizují další látky, které mohou ovlivňovat antimikrobiální aktivitu určitých kmenů laktobacilu, což přispívá k prodloužení trvanlivosti potravin. V této práci byla provedena charakteristika nových kmenů laktobacilů izolovaných z fermentované zeleniny, celozrnné pšenice, žita, pohanky a čiroku, aby byly získány izoláty s antimikrobiální aktivitou. Antifungální aktivita byla hodnocena jako zpomalení růstu plísní (Fusarium sp., Aspergillus sp., Penicillium sp. A Mucor sp.) V přítomnosti laktobacilů. Antibakteriální aktivita byla testována agarovou difuzní metodou proti E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis a Bacillus cereus. Bylo potvrzeno, že Fusarium culmorum je nejcitlivější k účinku kmenů laktobacilů. Celkem bylo získáno 12 nových kmenů s významnou antibakteriální aktivitou proti Pseudomonas aeruginosa a Bacillus cereus.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial activity of newly isolated strains of lactobacilli

  • Popis výsledku anglicky

    Genus Lactobacillus represents the most abundant and the most technologically important group of lactic acid bacteria whose common characteristic is production of lactic acid. In addition to the production of organic acids, lactobacilli synthesize other substances, which may influence the antimicrobial activity of parcticular lactobacillus strains, thus contributing to the extension of food shelf life. In this work, characterization of new lactobacillus strains isolated from fermented vegetables, wholemeal wheat, rye, buckwheat and sorghum sourdoughs was performed to obtain isolates with antimicrobial activity. Antifungal activity was evaluated as growth retardation of fungi (Fusarium sp., Aspergillus sp., Penicillium sp. a Mucor sp.) in the presence of lactobacilli. Antibacterial activity was tested using agar diffusion method against E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis and Bacillus cereus. Fusarium culmorum was confirmed to be the most sensitive fungus against the effect of lactobacillus strains. In total, 12 new strains were obtained with significant antibacterial activity against Pseudomonas aeruginosa and Bacillus cereus.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-076-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    114-118

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 1. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku