Antimikrobiální aktivita nově izolovaných kmenů laktobacilů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43920871" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43920871 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/56263/0001~~K07KL8rLzHYOCDYyMDIAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální aktivita nově izolovaných kmenů laktobacilů
Popis výsledku v původním jazyce
Rod Lactobacillus představuje nejhojnější a technologicky nejdůležitější skupinu bakterií mléčného kvašení, jejichž společnou charakteristikou je produkce kyseliny mléčné. Kromě produkce organických kyselin laktobacily syntetizují další látky, které mohou ovlivňovat antimikrobiální aktivitu určitých kmenů laktobacilu, což přispívá k prodloužení trvanlivosti potravin. V této práci byla provedena charakteristika nových kmenů laktobacilů izolovaných z fermentované zeleniny, celozrnné pšenice, žita, pohanky a čiroku, aby byly získány izoláty s antimikrobiální aktivitou. Antifungální aktivita byla hodnocena jako zpomalení růstu plísní (Fusarium sp., Aspergillus sp., Penicillium sp. A Mucor sp.) V přítomnosti laktobacilů. Antibakteriální aktivita byla testována agarovou difuzní metodou proti E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis a Bacillus cereus. Bylo potvrzeno, že Fusarium culmorum je nejcitlivější k účinku kmenů laktobacilů. Celkem bylo získáno 12 nových kmenů s významnou antibakteriální aktivitou proti Pseudomonas aeruginosa a Bacillus cereus.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial activity of newly isolated strains of lactobacilli
Popis výsledku anglicky
Genus Lactobacillus represents the most abundant and the most technologically important group of lactic acid bacteria whose common characteristic is production of lactic acid. In addition to the production of organic acids, lactobacilli synthesize other substances, which may influence the antimicrobial activity of parcticular lactobacillus strains, thus contributing to the extension of food shelf life. In this work, characterization of new lactobacillus strains isolated from fermented vegetables, wholemeal wheat, rye, buckwheat and sorghum sourdoughs was performed to obtain isolates with antimicrobial activity. Antifungal activity was evaluated as growth retardation of fungi (Fusarium sp., Aspergillus sp., Penicillium sp. a Mucor sp.) in the presence of lactobacilli. Antibacterial activity was tested using agar diffusion method against E. coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis and Bacillus cereus. Fusarium culmorum was confirmed to be the most sensitive fungus against the effect of lactobacillus strains. In total, 12 new strains were obtained with significant antibacterial activity against Pseudomonas aeruginosa and Bacillus cereus.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910036" target="_blank" >QK1910036: Využití potenciálu různých metabolitů divokých kmenů bakterií mléčného kvašení a kvasinek k potlačení výskytu nežádoucích fungálních kontaminantů a prodloužení trvanlivosti mléčných a pekařských výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
114-118
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—