Skreening bakterií mléčného kvašení z majonézových výrobků a surovin z hlediska antimikrobiální aktivity.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018978" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018978 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/07:00002545
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Screening of lactic acid bacteria for antimicrobial properties from mayonnaise based products and raw materials.
Popis výsledku v původním jazyce
A collection of lactic acid bacteria isolated from both delicacy products and raw materials used to manufacture them was tested for antimicrobial activity. Out of 144 strains (97 lactobacilli, 23 lactococci and 24 enterococci) only three supernatants ofEnterococcus spp. strains (EN3, EN14 and EN15) exhibited antibacterial activity against lactobacilli and lactococci. The supernatant of the strain EN3 exclusively inhibited the growth of Bacillus cereus and Listeria monocytogenes. Enterococcus strains EN3, EN14 and EN15 produced thermostable bacteriocins, which had antibacterial activity.
Název v anglickém jazyce
Screening of lactic acid bacteria for antimicrobial properties from mayonnaise based products and raw materials.
Popis výsledku anglicky
A collection of lactic acid bacteria isolated from both delicacy products and raw materials used to manufacture them was tested for antimicrobial activity. Out of 144 strains (97 lactobacilli, 23 lactococci and 24 enterococci) only three supernatants ofEnterococcus spp. strains (EN3, EN14 and EN15) exhibited antibacterial activity against lactobacilli and lactococci. The supernatant of the strain EN3 exclusively inhibited the growth of Bacillus cereus and Listeria monocytogenes. Enterococcus strains EN3, EN14 and EN15 produced thermostable bacteriocins, which had antibacterial activity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
European Food Research and Technology
ISSN
1438-2377
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
1-2
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
265-272
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—