Barva trvanlivých masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00017991" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00017991 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Barva trvanlivých masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Přídavek antioxidantů získaných extrakcí z koření ovlivnil oxidaci tuků i hemových barviv a tím se projevil na vyšší stabilitě barvy nákroje trvanlivých salámů. Ze sledovaných extraktů koření nejvíce bránily této oxidaci hemových barviv preparáty získanéz rozmarýnu, tedy (Bordantix - B a Rozmarýn - R).
Název v anglickém jazyce
The colour of dry meat products
Popis výsledku anglicky
Oxidation of haem pigments during the production and storage of dry sausages, causes colour degradation from red to brown. Adding antioxidants extracted from spices (rosemary, allspice, nutmeg) to dry sausages can reduce the extent of haem pigments oxidation and provide colour stabilization. Best results were achieved using antioxidants based on rosemary. The colour was evaluated using video image analysis (NIS Elements 2.0 software). On scanned images , muscle tissue areas were chosen by suitable thresholding and their colour was measured. Video image analysis proved to be a suitable method for evaluation of colour changes in dry sausages.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Vliv vybraných aditiv na údržnost, barvu, vaznost, texturu a organoleptické vlastnosti masných výrobků.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník referátových a posterových príspevkov z XXI. vedeckej konferencie Cudzorodé látky v požívatinách.
ISBN
978-80-227-2774-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
190-193
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—