Využití přírodních antioxidantů v technologii trvanlivých salámů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023771" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023771 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití přírodních antioxidantů v technologii trvanlivých salámů
Popis výsledku v původním jazyce
Složky koření a bylin lze využít jako antimikrobní a antioxidační přísady v masné výrobě, a mohou tak nahradit chemické látky, které bývají právem i neprávem zavrhované. Tento směr si v poslední době získává pozornost, je však třeba všechna okamžitá doporučení ověřit v souvislostech.Přídavek antioxidantů získaných extrakcí z koření ovlivnil oxidaci tuků i hemových barviv a tím se projevil na vyšší stabilitě barvy nákroje trvanlivých salámů. Při vhodném dávkování tak mohou složky rozmarýnu přispět ke stabilizaci trvanlivých salámů, prodloužení doby jejich minimální trvanlivosti a zvýšení kvality i po nakrojení.
Název v anglickém jazyce
Usage of natural antioxidants in dried/coocked sausages
Popis výsledku anglicky
C omponents form herbs and spices can be used as antioxidants in meat products and therefore can substitute chemical substances, which consumers usualy refuse. Rosemary extracts were added to dried/coocked sausages and affected both lipid and heam pigment oxidation, which could be seen on the colour stability of the sausage. Adequate amount of rosemary extracts positively influenced the colour stability, evaluated by video image analysis, of the sausages.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F059" target="_blank" >FT-TA3/059: *Vliv vybraných aditiv na údržnost, barvu, vaznost, texturu a organoleptické vlastnosti masných výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2009
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—