Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza ?-glukanů z různých zdrojů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018360" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018360 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of ?-Glucans from different sources by thermal analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    ?-Glucans are widely used as soluble fibre in human diet. They are linear or branched polysaccharides formed from ?(1,3), ?(1,4) and ?(1,6) bound glucose units. Linear ?-glucans with repeating fragments of ?(1,3) and ?(1,4) oligosaccharides are containedin cereals (higher contents are in oat and some varieties of barley). Moreover branched fungal ?-glucans contain ?(1,6) glycosidic linkage and they are common in yeast or mushroom cell walls. Polysaccharides and their derivatives can be distinguished bythermal analysis according to the mechanism of their decomposition. Thermogravimetry (TG) and differential scanning calorimetry (DSC) are commonly used thermal methods. TG monitors mass changes of sample depending on constant or increasing temperature.DSC measures the heat effects, caused by chemical or physical changes, as a function of temperature or time while the substance is heated at a uniform rate. DSC measurement of ?-glucans in inert atmospher

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of ?-Glucans from different sources by thermal analysis

  • Popis výsledku anglicky

    ?-Glucans are widely used as soluble fibre in human diet. They are linear or branched polysaccharides formed from ?(1,3), ?(1,4) and ?(1,6) bound glucose units. Linear ?-glucans with repeating fragments of ?(1,3) and ?(1,4) oligosaccharides are containedin cereals (higher contents are in oat and some varieties of barley). Moreover branched fungal ?-glucans contain ?(1,6) glycosidic linkage and they are common in yeast or mushroom cell walls. Polysaccharides and their derivatives can be distinguished bythermal analysis according to the mechanism of their decomposition. Thermogravimetry (TG) and differential scanning calorimetry (DSC) are commonly used thermal methods. TG monitors mass changes of sample depending on constant or increasing temperature.DSC measures the heat effects, caused by chemical or physical changes, as a function of temperature or time while the substance is heated at a uniform rate. DSC measurement of ?-glucans in inert atmospher

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CD - Makromolekulární chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CUKRBLIK 2007: Current Chemistry and Biochemistry of Saccharides, Book of Abstracts

  • ISBN

    80-7080-560-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    18

  • Název nakladatele

    Česká chemická společnost

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku