Analýza ?-glukanů z různých zdrojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00018360" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00018360 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of ?-Glucans from different sources by thermal analysis
Popis výsledku v původním jazyce
?-Glucans are widely used as soluble fibre in human diet. They are linear or branched polysaccharides formed from ?(1,3), ?(1,4) and ?(1,6) bound glucose units. Linear ?-glucans with repeating fragments of ?(1,3) and ?(1,4) oligosaccharides are containedin cereals (higher contents are in oat and some varieties of barley). Moreover branched fungal ?-glucans contain ?(1,6) glycosidic linkage and they are common in yeast or mushroom cell walls. Polysaccharides and their derivatives can be distinguished bythermal analysis according to the mechanism of their decomposition. Thermogravimetry (TG) and differential scanning calorimetry (DSC) are commonly used thermal methods. TG monitors mass changes of sample depending on constant or increasing temperature.DSC measures the heat effects, caused by chemical or physical changes, as a function of temperature or time while the substance is heated at a uniform rate. DSC measurement of ?-glucans in inert atmospher
Název v anglickém jazyce
Analysis of ?-Glucans from different sources by thermal analysis
Popis výsledku anglicky
?-Glucans are widely used as soluble fibre in human diet. They are linear or branched polysaccharides formed from ?(1,3), ?(1,4) and ?(1,6) bound glucose units. Linear ?-glucans with repeating fragments of ?(1,3) and ?(1,4) oligosaccharides are containedin cereals (higher contents are in oat and some varieties of barley). Moreover branched fungal ?-glucans contain ?(1,6) glycosidic linkage and they are common in yeast or mushroom cell walls. Polysaccharides and their derivatives can be distinguished bythermal analysis according to the mechanism of their decomposition. Thermogravimetry (TG) and differential scanning calorimetry (DSC) are commonly used thermal methods. TG monitors mass changes of sample depending on constant or increasing temperature.DSC measures the heat effects, caused by chemical or physical changes, as a function of temperature or time while the substance is heated at a uniform rate. DSC measurement of ?-glucans in inert atmospher
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
CUKRBLIK 2007: Current Chemistry and Biochemistry of Saccharides, Book of Abstracts
ISBN
80-7080-560-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
18
Název nakladatele
Česká chemická společnost
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—