Discrimination of Czech wheat varieties according to their bread-baking quality by NIR spectroscopy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019055" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Discrimination of Czech wheat varieties according to their bread-baking quality by NIR spectroscopy
Popis výsledku v původním jazyce
A discrimination analysis model was developed for distinguishing four bread-making categories (E, A, B, C) of wheat varieties according to the Czech classification system by NIR spectroscopy. Principal component analysis was applied to reduce the numberof spectral data point (1050 readings). Grain technological quality was described by four traits, baking one by the further four parameters. Discrimination ability of the calibration model achieved a success of 77.1%. The results have shown the model tobe able to identify flour samples of high bread making quality (class E) or non-bread-making wheats (class C). Further, it was apparently less able to reliably identify samples of common bread-baking quality (classes A and B).
Název v anglickém jazyce
Discrimination of Czech wheat varieties according to their bread-baking quality by NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
A discrimination analysis model was developed for distinguishing four bread-making categories (E, A, B, C) of wheat varieties according to the Czech classification system by NIR spectroscopy. Principal component analysis was applied to reduce the numberof spectral data point (1050 readings). Grain technological quality was described by four traits, baking one by the further four parameters. Discrimination ability of the calibration model achieved a success of 77.1%. The results have shown the model tobe able to identify flour samples of high bread making quality (class E) or non-bread-making wheats (class C). Further, it was apparently less able to reliably identify samples of common bread-baking quality (classes A and B).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Getreidetechnologie
ISSN
0367-4177
e-ISSN
—
Svazek periodika
61
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
150-154
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—