Těstoviny s přídavkem netradičních plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019060" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019060 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Těstoviny s přídavkem netradičních plodin
Popis výsledku v původním jazyce
Standardizovaným těstárenským pokusem byl hodnocen vliv přídavků netradičních surovin (speciální druhy pšenice, ječmen, tritordeum, proso, lupina, pohanka) na spotřebitelskou kvalitu těstovin. Byla zvolena jednovaječná receptura a kvalita těstovin s 10%přídavkem na mouku byla porovnávána proti standardu (těstoviny bez přídavku). Přídavky netradičních surovin byla ovlivněna tvarovatelnost, barva a vaznost. Barvu nejvíce kladně ovlivnily tritordea a lupina, naopak zhoršení barvy bylo sledováno přídavky jarního ječmene a pohanky. Vaznost byla snížena vlivem pšenice dvouzrnky a odrůdami jarního ječmene. Zpracovatelnost těsta oscilovala kolem optima, proto přínos netradičních surovin byl pozitivní - zlepšení barvy a nutriční hodnoty těstovin.
Název v anglickém jazyce
Pasta with non-traditional cereals addition
Popis výsledku anglicky
Standardised pasta test was used for comparison test of non-traditional components addition effect on pasta consumer's quality. Addition of special wheat varieties, spring barley, tritordeum, millet, lupinus sp., buckwheat) was 10% of wheat flour. Product quality was compared between pasta with and without addition (standard). Characteristics affected by addition were dough rheology, and pasta colour and water absorption. Colour positively increased by tritordeum and lupinus sp. addition, reversal effect had barley and buckwheat. Water absorption decrease was caused by Triticum dicoccon Schrank and by varieties of spring barley. However, profit of these components addition could be summarized as increase of colour attractiveness as well as nutrition enrichment.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
6-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—