Vliv přídavku tritordea a netradičních materiálů jarního ječmene s bezpluchým zrnem na kvalitu těstovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021092" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021092 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/08:#0000350
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku tritordea a netradičních materiálů jarního ječmene s bezpluchým zrnem na kvalitu těstovin
Popis výsledku v původním jazyce
Byl hodnocen vliv přídavků 10-30 % mouky z bezpluchého ječmene a tritordea do pšeničné mouky polo-hrubé a semoliny na kvalitu těstárenských výrobků v syrovém, sušeném a vařeném stavu. Operace lisová-ní a sušení měly standardní průběh i při zpracování směsi s netradičními plodinami, vetší vliv byl zjištěn pro typ základní pšeničné mouky. Vyšší jakost byla potvrzena při použití těstárenské polohrubé mouky. Přídavky tritordea i ječmene do semoliny vedly k méně průkazným změnám. Po uvaření se těstoviny vy-značovaly vyšší vazností vody. Přídavky rovněž zvyšovaly obsah žlutého barviva (karotenoidů), zejména pokud byly přidávány do polohrubé těstárenské mouky.
Název v anglickém jazyce
Effect of addition of tritordeum and hulless spring barley on pasta quality
Popis výsledku anglicky
Effects of 10-30% additions of hulless barley and tritordeum flours to common semi-fine wheat flour and semolina on the quality of pasta products were assessed in terms of raw, dried and boiled state. Operations of pressing and drying were not affected at fortified pasta production; stronger effect was detected for used flour type. Higher quality was confirmed if semi-fine flour was used. Additions of both tritordeum and barley to semolina led to less significant modifications. After bowling operation,higher water absorp-tion of pasta was found. The additions also enhanced content of yellow pigment (carotenoides), particu-larly in the case of their adding to semi fine flour.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské Listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
16
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—