Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování barvy těstovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F08%3A00021094" target="_blank" >RIV/60461373:22330/08:00021094 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování barvy těstovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Těstoviny byly připraveny z mouky hladké, polohrubé a semoliny, s různou dávkou vajec (0, 1, 2) a s přídavkem 12 netradičních plodin. Barva byla stanovena pomocí Minolty CM-2600d ze vzorku suše-ných mletých těstovin. Semolina měla podle předpokladu vyššípodíl žluté b* než ostatní mouky. Rostou-cí podíl vajec se nejvíce pozitivně projevil pro těstoviny z mouky hladké. Těstoviny z archaických druhů pšenice měly barvu srovnatelnou se standardem, přídavek ječmenů snížil hodnoty žluté (b*) při zachování bílé (L*). Lupina významně zvýšila senzorický vjem barvy těstovin, pohanka naopak ? těstoviny byly béžové, hodnota červené a* se zdvojnásobila.

  • Název v anglickém jazyce

    Pasta colour study ? flour and recipe influence

  • Popis výsledku anglicky

    Different pasta recipes were tested on three flour types (bright, semi-bright, semolina) including three egg levels (0, 1, 2) and supplement of 12 non-traditional cereals. Pasta colour was evaluated at Minolta CM-2600d from dried milled samples. As presumed, semolina yellowness was higher than for other flour. Yel-lowness enhancement by egg dosage was the highest for bright flour pasta. Colour of archaic wheat en-riched pastas differed not from standard, while spectra of barley-fortified ones had loweryellowness b* at constant whiteness L*. Lupin addition attract pasta colour profile, however buckwheat don?t ? pasta got braun shade and redness a* increased twofold.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXIV. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku