Sledování vlivu přídavku antibakteriálního kmene Enterococcus spp. EN3 do majonézy a tatarské omáčky na dobu jejich trvanlivosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019069" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019069 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování vlivu přídavku antibakteriálního kmene Enterococcus spp. EN3 do majonézy a tatarské omáčky na dobu jejich trvanlivosti
Popis výsledku v původním jazyce
Kmen EN3 byl izolován z tatarské omáčky a dle fenotypových a genotypových metod identifikován jako Enterococcus mundtii. Tento kmen vykazoval dříve silnou antibakteriální aktivitu díky produkci bakteriocinu II. třídy. Dále tento kmen produkoval tyramin abyl rezistentí vůči streptomycinu. Vliv tohoto kmene na trvanlivost majonézy a tatarské omáčky byl pozorován pouze pro přídaek jeho supernatantu do tatarské omáčky.
Název v anglickém jazyce
Effect of addition Enterococcus mundtii EN3 in mayonnaise and Tartar sauce on their shelf-life
Popis výsledku anglicky
Strain EN3 isolated from Tartar sauce was identified according to the phenotypical and genotypical methods as Enterococcus mundtii. This strain showed previously wide inhibitory spectrum against different bacteria, because it produces bacteriocin of class II. This strain produced tyramin and showed resistance to streptomycin. Effect of this strain on shelf-life of mayonnaise and Tartar sauce was observed only after addition of its supernatant to Tartar sauce.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Seminář Mikrobiologie potravin, Třešť
ISBN
978-80-7080-671-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
53-59
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—