Reologie a textura tatarských omáček
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024381" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024381 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Reologie a textura tatarských omáček
Popis výsledku v původním jazyce
Tatarská omáčka se vyrábí převážně z majonézy a nakrájených okurek, cibule, vajec a mohou se přidávat i další ingredience. Jako zahušťovadlo se někdy používá hořčice. Omáčka má většinou hrubší konzistenci. Soubor dvaceti výrobků získaných z tržní sítě byl analyzován několika reologickými postupy a také pomocí senzorického profile dělaného pro texturní charakteristiky a chuť a vůni. Byly pozorovány velké rozdíly mezi vzorky. Vliv zahušťovadla byl důležitější pro reologické vlastnosti vice než pro senzorické vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Rheology and texture of tartare sauce
Popis výsledku anglicky
Tartar sauce is a sauce made mainly from mayonnaise and finely chopped pickled cucumber, capers onions, chopped hard-boiled eggs and other ingredients can also addend. Dijon mustard is often used as an emulsifier. The sauce is typically of a rough consistency. A set of 20 samples of tartar source purchased on the market were analysed by several rheological procedures (Rheo-Stress 300) and by sensory profiling of both textural and flavour characteristics. A great variance was observed of all characteristics in all sample variables. The influence of thickener was important for rheology properties more than for sensory quality.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XLVIII. mezinárodní konference z technologie a analytiky tuků
ISBN
978-80-86238-75-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
UNILEVER ČR, spol. s r. o.
Místo vydání
Nelahozeves
Místo konání akce
Železná Ruda
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—