Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt rodu Lactobacillus a biogenních aminů v laboratorně vyrobené majonéze a tatarské omáčce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895303" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895303 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22320/13:43895303

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt rodu Lactobacillus a biogenních aminů v laboratorně vyrobené majonéze a tatarské omáčce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přítomnost bakterií rodu Lactobacillus byla sledována v laboratorně vyrobené majonéze a tatarské omáčce při 15 oC. Bylo zjištěno, že laktobacily rostou a přežívají v testovaných omáčkách a podílejí se na jejich kažení. Vyšší počty byly zjištěny v tatarských omáčkách ve srovnání s majonézami. Dále byla sledována přítomnost biogenních aminů ve zkažených majonézách a omáčkách. Bylo zjištěno, že koncentrace histaminu a tyraminu byla velmi nízká a není nebezpečná pro konzumenty.

  • Název v anglickém jazyce

    The occurence of Lactobacillus genus and biogenic amines in mayonnaise and tartar sauce prepared in laboratory

  • Popis výsledku anglicky

    Occurrence of genus Lactobacillus was determined in laboratory prepared mayonnaise and tartar sauce stored at 15°C. It was experienced that lactobacilli were able to grow and survive in tested sauces and they contributed to spoilage of these products. Higher count of lactobacilli was observed in tartar sauce compared to mayonnaise. The volume of histamine and tyramine was investigated in prepared and spoiled mayonnaise and tartar sauce: It was observed that the volume of histamine and tyramine was verylow and it was not hazardous for the consumers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    107

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    308-312

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus