Výskyt rodu Lactobacillus a biogenních aminů v laboratorně vyrobené majonéze a tatarské omáčce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43895303" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43895303 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22320/13:43895303
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt rodu Lactobacillus a biogenních aminů v laboratorně vyrobené majonéze a tatarské omáčce
Popis výsledku v původním jazyce
Přítomnost bakterií rodu Lactobacillus byla sledována v laboratorně vyrobené majonéze a tatarské omáčce při 15 oC. Bylo zjištěno, že laktobacily rostou a přežívají v testovaných omáčkách a podílejí se na jejich kažení. Vyšší počty byly zjištěny v tatarských omáčkách ve srovnání s majonézami. Dále byla sledována přítomnost biogenních aminů ve zkažených majonézách a omáčkách. Bylo zjištěno, že koncentrace histaminu a tyraminu byla velmi nízká a není nebezpečná pro konzumenty.
Název v anglickém jazyce
The occurence of Lactobacillus genus and biogenic amines in mayonnaise and tartar sauce prepared in laboratory
Popis výsledku anglicky
Occurrence of genus Lactobacillus was determined in laboratory prepared mayonnaise and tartar sauce stored at 15°C. It was experienced that lactobacilli were able to grow and survive in tested sauces and they contributed to spoilage of these products. Higher count of lactobacilli was observed in tartar sauce compared to mayonnaise. The volume of histamine and tyramine was investigated in prepared and spoiled mayonnaise and tartar sauce: It was observed that the volume of histamine and tyramine was verylow and it was not hazardous for the consumers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
107
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
308-312
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—