Použití iso-alfa-hořkých kyselin v pivovarství.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019116" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019116 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití iso-alfa-hořkých kyselin v pivovarství.
Popis výsledku v původním jazyce
V poslední době je při výrobě piva stále více využíváno řady průmyslově vyráběných preparátů, obsahujících často synteticky nebo polosynteticky připravené ekvivalenty látek, které se dříve dostávaly do piva přirozenou cestou z jednotlivých surovin. Mezityto látky patří i hydrogenované iso-alfa-kyseliny, jejichž použití na jedné straně poskytuje značné technologické výhody (vyšší senzorická hořkost, neměnný obsah hořkých látek a z toho vyplývající jednodušší dávkování, pozitivní vliv na pěnivost a vyššísenzorickou stabilitu), na druhé straně popírá "image" zejména českého piva jako nápoje připraveného výhradně z přírodních surovin.
Název v anglickém jazyce
Application of iso-alpha-bitter acids in brewing.
Popis výsledku anglicky
In the recent times, numerous industrially produced preparates have been increasingly used in beer production. These products contain often synthetically or semi-synthetically prepared equivalents of substances that previously got into beer naturally from the raw materials. Hydrogenated iso-alpha-acids belong amongst these substances. Their use provides significant technological advantages (high sensory bitterness, stable content of bitter substances and thus easier dosing, positive effect on foam stability and higher sensory stability) on one hand, but on the other, it denies the "image" of particularly Czech beer as a beverage prepared solely from natural ingredients.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Chmelařská ročenka
ISBN
80-86576-27-2
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
209-215
Počet stran knihy
—
Název nakladatele
VÚPS
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—