Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití bioluminiscenční detekce ATP pro mikrobiologickou kontrolu v pivovarství a výčepní technologii

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019146" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019146 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití bioluminiscenční detekce ATP pro mikrobiologickou kontrolu v pivovarství a výčepní technologii

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mikrobiologická čistota v pivovaru a následně i při čepování piva je jedním z nejdůležitějších parametrů určujících výslednou kvalitu piva podávaného spotřebiteli. Během jeho výroby je třeba pravidelně kontrolovat čistotu zařízení a účinnost sanitací. Nejrozšířenějším způsobem jak kontrolovat přítomnost mikroorganismů v pivovarství je využití kultivačních vyšetření, která jsou spolehlivá a při využití vhodných živných půd také selektivní. Nevýhodou je však poměrně dlouhá doba mezi odběrem vzorku a výsledky vyšetření, která bývá obvykle několik dní a rovněž pracnost přípravy a očkování vzorků. U vysanitovaného výrobního zařízení či piva připraveného k expedici není však obvykle možnost čekat několik dní na výsledky klasického kultivačního vyšetření. Rovněž kontrola čistoty výčepů je efektivní pouze v případě okamžitých výsledků z důvodu možnosti zpětné vazby s obsluhou restaurace. Z těchto důvodů je nezbytné věnovat velkou pozornost možnosti využití rychlých kontrolních metod, které pos

  • Název v anglickém jazyce

    Application ATP bioluminiscent based control in brewing and beer tapping

  • Popis výsledku anglicky

    Microbiological cleanliness in the brewery and then subsequently during the beer tapping is one of the most important parameters that determine the resultant quality of beer served to the consumer. During beer production is neccesary to check cleanlinessof the process equipment and CIP efficiency. The most used kind of the micbiological checking method is the gorowing on agar plates after the membrane filtration. Disadvantage of this method are time consumption and delayed results (few days). There areneeds to obtain results of microbiological claenliness in short time after cleaning process, before use of the equipment. Therefore is important to ascertain posibilities of use rapid check methods as is ATP (adenosintriphosphate) bioluminiscent detection as non-direct mirobiological method developed in 1960's. Thanks for its rapidity and simplicity was implemented in many field of food industry.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XXXVIII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, , 21.-23.5. 2007, Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem, ČR

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    41-44

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku