Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PŘÍPRAVA GALAKTOOLIGOSACHARIDŮ A JEJICH APLIKACE DO MLÉČNÝCH A SÓJOVÝCH MÉDIÍ

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019215" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019215 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    PŘÍPRAVA GALAKTOOLIGOSACHARIDŮ A JEJICH APLIKACE DO MLÉČNÝCH A SÓJOVÝCH MÉDIÍ

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Směs monosacharidů, disacharidů a vyšších galoktooligosacharidů (GOS) bylo vyrobeno transformací laktózy pomocí ?-galactosidasy. Pomocí této reakce vznikla směs roztok sacharidů o složení, stanoveném pomocí HPAEC PAD: 11.0 hm.% glukóza; 7.8 hm.% galaktóza; 8.6 hm.% laktóza a 5.7 hm.% galaktooligosacharidy. Směs sacharidů byla přidávána v různých koncentracích 0; 5; 10; 15; 20 hm.% do mléka a sójového nápoje zaočkovaného kulturou Bifidobacterium BB12. Byl sledován efekt přídavku směsi sacharidů na růst aprodukci kyselin Bifidobacterium BB12. Obecně byl pozorován lepší růst Bifidobacterium BB12 za aerobního prostředí v sójovém nápoji než v kravském mléce.

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation of galactooligosaccharides and their application into milk and soy media

  • Popis výsledku anglicky

    The mixture of monosaccharides, disaccharides and the higher galactooligosaccharides (GOS) was produced during the transformation of lactose by use of ?-galactosidase. This reaction was used for production of GOS containing mixture of saccharides (MS) inwhich the following concentrations of components were estimated by use of HPAEC PAD: 11.0 % w/w glucose; 7.8 % w/w galactose; 8.6 % w/w lactose and 5.7% w/w GOS. MS was added in concentrations 0; 5; 10; 15; 20 % w/w to cow skim milk and soy milk inoculated with two different amounts of Bifidobacterium BB12. The effect of MS addition on the growth and acidification activity of Bifidobacterium BB12 was tested. The growth of Bifidobacterium BB12 in aerobic conditions was generally better in soy than in cow milk. Addition of 5 and 10 % w/w MS possessed the stimulative effect on the growth of Bifidobacterium BB12 in cow milk even in the case of lower inoculum of Bifidobacterium BB12. In the case of higher inoculum, the stimulative effect wa

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007

  • ISBN

    978-80-7080-661-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    282

  • Strana od-do

    263-268

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku