PŘÍPRAVA GALAKTOOLIGOSACHARIDŮ A JEJICH APLIKACE DO MLÉČNÝCH A SÓJOVÝCH MÉDIÍ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019215" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019215 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PŘÍPRAVA GALAKTOOLIGOSACHARIDŮ A JEJICH APLIKACE DO MLÉČNÝCH A SÓJOVÝCH MÉDIÍ
Popis výsledku v původním jazyce
Směs monosacharidů, disacharidů a vyšších galoktooligosacharidů (GOS) bylo vyrobeno transformací laktózy pomocí ?-galactosidasy. Pomocí této reakce vznikla směs roztok sacharidů o složení, stanoveném pomocí HPAEC PAD: 11.0 hm.% glukóza; 7.8 hm.% galaktóza; 8.6 hm.% laktóza a 5.7 hm.% galaktooligosacharidy. Směs sacharidů byla přidávána v různých koncentracích 0; 5; 10; 15; 20 hm.% do mléka a sójového nápoje zaočkovaného kulturou Bifidobacterium BB12. Byl sledován efekt přídavku směsi sacharidů na růst aprodukci kyselin Bifidobacterium BB12. Obecně byl pozorován lepší růst Bifidobacterium BB12 za aerobního prostředí v sójovém nápoji než v kravském mléce.
Název v anglickém jazyce
Preparation of galactooligosaccharides and their application into milk and soy media
Popis výsledku anglicky
The mixture of monosaccharides, disaccharides and the higher galactooligosaccharides (GOS) was produced during the transformation of lactose by use of ?-galactosidase. This reaction was used for production of GOS containing mixture of saccharides (MS) inwhich the following concentrations of components were estimated by use of HPAEC PAD: 11.0 % w/w glucose; 7.8 % w/w galactose; 8.6 % w/w lactose and 5.7% w/w GOS. MS was added in concentrations 0; 5; 10; 15; 20 % w/w to cow skim milk and soy milk inoculated with two different amounts of Bifidobacterium BB12. The effect of MS addition on the growth and acidification activity of Bifidobacterium BB12 was tested. The growth of Bifidobacterium BB12 in aerobic conditions was generally better in soy than in cow milk. Addition of 5 and 10 % w/w MS possessed the stimulative effect on the growth of Bifidobacterium BB12 in cow milk even in the case of lower inoculum of Bifidobacterium BB12. In the case of higher inoculum, the stimulative effect wa
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
282
Strana od-do
263-268
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—