Antifungální vlastnosti acylglykosidů a jejich využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019241" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019241 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antifungální vlastnosti acylglykosidů a jejich využití
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo otestovat antifungální vlastnosti vybraných mastných kyselin a jejich esterů na kmeni Fusarium culmorum DMF 0103. Byly použity mastné kyseliny (C10, C11, C12, C16 a C16:1), jejich příslušné 1-monoacylglyceroly, monoacylglukosa C16:1 a monoacylfruktosy (C12, C14 a C16). Ke kvantitativnímu vyhodnocení růstu plísní byla použita spektrofotometrická metoda (630 nm). U nejvyšších testovaných koncentrací mastných kyselin a jejich 1-monoacylglycerolů (C10, C11 a C12) byla ověřena antifungální aktivita v obnoveném mléce. Plotnovou metodou byly stanoveny počty životaschopných spor kultivovaných v obnoveném mléce ve zkumavkách s přídavkem inhibičních látek.
Název v anglickém jazyce
Antifungal properties of acylglycosids and their use
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was to investigate the susceptibility of Fusarium culmorum DMF 0103 to the antifungal properties of several fatty acids and their esters. Fatty acids (C10, C11, C12, C16 and C16:1), their corresponding monoacylglycerols, monoacylglucose C16:1 and monoacylfructoses (C12, C14 and C16) were used. A spectrophotometric method (630 nm) was used for the quantitative detection of the fungal growth. Antifungal activity of fatty acids (C10, C11 a C12) and their 1 monoacylglycerols at their highest concentrations was verified in restored milk. The numbers of viable spores cultivated in restored milk with the addition of tested compounds were determined with the plate cultivation method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výsledky přehlídek a sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2007, 11. ročník celostátní přehlídky sýrů 2007 a seminář Mléko a sýry 2007
ISBN
978-80-7080-661-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
254-257
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
25. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—